Eğitim müfettişlerinin mentörlük rollerine ilişkin okul yöneticilerinin görüşleri
Opinions of school administrators on the mentoring roles of education inspectors
- Tez No: 923388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKSANA MANOLOVA YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul yöneticileri, eğitim müfettişleri, mentörlük, mentörlük rolleri, school administrators, education inspectors, mentoring, mentoring roles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı Kayseri ili merkez ilçeleri (Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu ve Hacılar) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan okul yöneticilerinin, eğitim müfettişlerinin mentörlük rollerine ilişkin görüşlerinin neler olduğunu belirlemektir. Araştırma, nicel bir araştırma olup tarama modelindedir. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ili Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu ve Hacılar ilçelerindeki devlet anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 810 okul yöneticisi, çalışmanın evrenini, 261 okul yöneticisi ise örneklem grubunu oluşturmaktadır. Eğitim müfettişlerinin sergiledikleri mentörlük rollerine ilişkin okul yöneticilerinin görüşleri, Galbraith ve Cohen (1997) tarafından geliştirilen, Sezgin (2002) tarafından Türkçeye uyarlanan, Bayraktar'ın (2020) eğitim müfettişlerine uyarladığı“Mentörlük Rollerini Belirleme Ölçeği”ile saptanmıştır. Elde edilen verilerde cinsiyet, yönetim pozisyonu ve öğrenim durumu değişkenlerinin analizinde t-testi, mevcut okulda yönetici olarak kıdem, okul türü ve yönetici olarak yönetici olarak kıdem değişkenlerinin analizinde tek yönlü Anova ve Scheffe testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre okul yöneticilerinin, eğitim müfettişlerinin mentörlük rolleri boyutlarından“ilgiye dayalı”,“bilgiye dayalı”,“kolaylaştırıcılık”,“yüzleştiricilik”,“model olma”ve“yetişenin vizyonuna destek”mentörlük rolleri boyutlarındaki maddelere“Bazen”düzeyinde katılım gösterdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinions of school administrators working in public schools affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Kayseri province (Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu and Hacılar) regarding the mentoring roles of education inspectors. The research is a quantitative research and has a screening model. 810 school administrators working in public kindergartens, primary schools and secondary schools in Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu and Hacılar districts of Kayseri province in the 2023-2024 academic year constitute the universe of the study and 261 school administrators constitute the sample group. The opinions of school administrators regarding the mentoring roles exhibited by education inspectors were determined with the“Mentoring Roles Determination Scale”developed by Galbraith and Cohen (1997), adapted into Turkish by Sezgin (2002), and Bayraktar (2020) adapted the scale items to education inspectors.In the data obtained, t-test was used in the analysis of gender and management position variables, and one-way Anova and Scheffe tests were used in the analysis of the variables of duration of service as an administrator in the current school, educational status, school type and general professional experience as an administrator. According to the results of the research, it was determined that school administrators agreed with the items in the mentoring role dimensions of education inspectors such as“interest-based”,“knowledge-based”,“facilitating”,“confrontational”,“modeling”and“supporting the vision of the trainee”at the level of“Sometimes”.