Millî Eğitim Bakanlığı taşra örgütünde görev yapan şube müdürlerinin iş doyumuna ilişkin görüşleri (Kayseri ili örneği)
Opinions of branch managers in the Ministry of National Education's provincial organizations regarding job satisfaction (The case of Kayseri province)
  1. Tez No: 923387
  2. Yazar: CANAN DAŞDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: iş doyumu, işgören, Kayseri, örgüt, şube müdürü., branch manager, functioning, job satisfaction, Kayseri, organization.
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
"Bu araştırmada Millî Eğitim Bakanlığı taşra örgütünde çalışan şube müdürlerinin iş doyumuna ilişkin görüşlerinin; yönetici tutumları, çalışma koşulları, gelişme ve yükselme olanakları, ücret, ödüllendirme sistemi, kurumsal ve toplumsal statü, atanma şekli, zorunlu yer değiştirme uygulaması yönünden ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve iş doyumsuzluğuna yönelik çözüm önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma modellerinden olgubilim modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Kayseri ilinde görev yapan şube müdürlerinden uygun/kazara örnekleme yöntemi ile belirlenen 18 şube müdüründen oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak 17 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kulanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda şube müdürlerinin, en çok yöneticilerinin fikir alış-verişinde bulunması ve ekip çalışmasını önemsemesi davranışından memnun oldukları; adil davranmaması ve şişkin ego durumlarından memnun olmadıkları tespit edilmiştir. Şube müdürlerinin çalışma koşullarına yönelik olarak en çok fiziki koşullardan memnuniyetsizlikleri görülmüştür. Şube müdürlerinin çoğunluğu mevzuatlarında belirtilen atama şeklinden ve zorunlu yer değiştirme uygulamasından memnunken; kurumlarındaki yükselme olanaklarını, aldıkları ücreti, ödüllendirme sistemini yetersiz bulmuşlar, çeşitli nedenlerle toplumsal ve kurumsal statü kaybı yaşadıklarını belirtmişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre şube müdürlerinin işe yönelik memnuniyetlerini arttıracak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
"In this study, the opinions of branch managers working in the provincial organization of the Ministry of National Education regarding job satisfaction; It is aimed to examine manager attitudes, working conditions, development and promotion opportunities, wages, reward system, corporate and social status, appointment method, compulsory displacement application in detail and to determine solutions for job dissatisfaction. The phenomenological model, one of the qualitative research models, was used in the research. The research group consists of 18 branch managers working in Kayseri province and they were selected by convenience/accidential sampling method. A semi-structured interview form consisting 17 questions was used as the data collection tool. The collected data were analyzed by the content analysis method. As a result of the research, it was determined that the branch managers were mostly satisfied with the behavior of their managers in exchanging ideas and caring about teamwork; but were not satisfied with their unfair behavior and inflated ego states. Branch managers were mostly dissatisfied with the physical conditions in terms of working conditions. While the majority of branch managers are satisfied with the appointment method and compulsory relocation practice specified in their legislation; They found the promotion opportunities in their institutions, the wages they received, and the reward system inadequate, and stated that they experienced a loss of social and institutional status for various reasons. According to the research results, suggestions were made to increase the satisfaction of the branch managers regarding their jobs.