Yeni atanan öğretmenlerin oryantasyon etkinliklerine yönelik görüşleri
Newly appointed teachers' views on orientation activities
  1. Tez No: 923393
  2. Yazar: SEVDA GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantasyon Eğitimi, İşe Alıştırma Faaliyetleri, İşe Uyum Süreci, Sosyalleşme, Bütünleşme, Orientation, Training Activities, Recruitment Process, Socialization, Integration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma ile yeni atanan öğretmenlerin mesleki uyum ve oryantasyon süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Öğretmenlik mesleğinin kutsi bir vazife olması nedeniyle, topluma karşı hızlı bir şekilde uyum sağlamanın ve bu uyum çerçevesinde mesleki görevini yaparak öğrencileri sıkmadan, usandırmadan güzel bir dille anlatmanın ilk gerektirdiği faktörün oryantasyon olduğunu, göreve başlamadan önce uyum sağlama, sosyalleştirme, bütünleşme kavramlarının önem derecesini ortaya çıkarmak ve yeni atanan öğretmenlerin bu süreçten gerektiği gibi geçmediği durumda ortaya çıkan sorunları araştırmaktır Araştırma, öğretmenlerin sadece okula değil, aynı zamanda mesleklerinin getirdiği sorumluluklara yönelik uyum sorunlarını da ele almıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, 42 öğretmenle görüşmeler gerçekleştirilmiş ve oryantasyon sürecindeki eksiklikler belirlenmiştir. Öğretmenlik mesleğinin topluma hizmet eden kutsal bir görev olduğu dikkate alınarak, bu süreçte uyum sağlama, sosyalleşme ve mesleki bütünleşmenin önemine vurgu yapılmıştır. Oryantasyon, öğretmenlerin okula hızlı bir şekilde adapte olmalarını, öğrencilerle etkili bir iletişim kurmalarını ve mesleki görevlerini başarıyla yerine getirmelerini destekleyen kritik bir faktör olarak değerlendirilmiştir. Veri analizinde, frekans, yüzde ve dağılım tabanlı marjinal tablolar ile nitel sorulara verilen yanıtlar analiz edilmiştir. Bulguların kodlanması, betimleyici ve analitik temaların geliştirilmesi, kavramsal temaların oluşturulması ve raporlaştırma aşamaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, oryantasyon sürecinin öğretmenlerin okul kültürüne entegrasyonunu hızlandırmada, öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemede ve okula uyum sağlamada önemli bir faktör olduğunu ortaya koymuştur. Ancak oryantasyon programlarının, öğretmenlerin okula uyumunu daha etkili hale getirmek için bu süreçlerin sürekliliğini sağlaması ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına bireyselleştirilmiş destek sağlayacak mekanizmalar oluşturması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alpaslan GÖZLER This study examines the professional adaptation and orientation processes of newly appointed teachers. Recognizing the teaching profession's societal importance, orientation emerges as a key factor for teachers to quickly adapt and effectively perform their duties. The study emphasizes the significance of adaptation, socialization, and integration before starting the job and explores challenges that arise when these processes are insufficient. The research investigates not only teachers' adjustment to school environments but also their adaptation to professional responsibilities. Semi-structured interview forms, prepared by the researcher, were used in interviews with 42 teachers to identify gaps in the orientation process. The study underscores the importance of adaptation, socialization, and integration for fostering professional success and alignment with school culture. Orientation is regarded as a vital factor that helps teachers adapt to schools, establish effective communication with students, and fulfill their duties successfully. Data analysis included marginal tables based on frequency, percentage, and distribution, alongside qualitative analysis. Findings were coded, and descriptive and conceptual themes were developed. In conclusion, the study highlights the importance of the orientation process in accelerating teachers' integration into school culture, supporting professional growth, and improving adaptation. However, for orientation programs to achieve greater effectiveness, they must ensure continuity and provide individualized support tailored to teachers' specific needs.