Roman kadınlarda toplumsal cinsiyet rolleri ve çelişik duygulu cinsiyetçilik algısı
Gender roles and ambivalent sexism perception among Romani women
- Tez No: 923428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN AYNACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Romani women, gender sexism, gender roles, ambivalent sexism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, Edirne'de yaşayan Roman kadınlarının toplumsal cinsiyet rolleri ve çelişik duygulu cinsiyetçilik algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Roman kadınlar, hem Roman olmalarından hem de kadın olmalarından kaynaklanan iki katmanlı bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaktadırlar. Araştırmada, Roman kadınlarının toplumsal cinsiyet rollerine ve bu rollerin günlük yaşamlarına etkilerine dair derinlemesine bir anlayış geliştirmek hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında Edirne'de yaşayan 106 Roman kadına anket uygulanmış ve katılımcıların yaş, medeni durum, eğitim durumu ve istihdam gibi demografik veriler toplanmıştır. Ayrıca, toplumsal cinsiyet rolleri ve çelişik duygulu cinsiyetçilik ölçekleri kullanılarak kadınların cinsiyetçi tutumları değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların %70'inin evli, %39'unun ilkokul mezunu olduğunu ve %70'inin çalışmadığını göstermiştir. Kadınların büyük bir kısmının toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin geleneksel tutumlar sergilediği, ancak modern toplumda bu rollerin değişmekte olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, araştırma çelişik duygulu cinsiyetçilik konusunda kadınların korumacı cinsiyetçilik eğiliminde olduğunu, ancak bu tutumların ataerkil yapıyı desteklediğini ortaya koymuştur. Çalışma, Roman kadınlarının toplumsal cinsiyetçi yaklaşımlarla başa çıkma süreçlerine dair önemli veriler sunmuş ve bu bulguların toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının geliştirilmesinde kullanılabileceği önerilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Roman kadınlarının toplumsal cinsiyet rollerine dair tutumlarını ve çelişik duygulu cinsiyetçilik algılarını analiz ederek toplumsal cinsiyet eşitliği ve Roman topluluğu üzerine önemli veriler sağlamaktadır. Araştırma, Roman kadınlarının yaşadığı çoklu ayrımcılığa dikkat çekerek, bu konudaki farkındalığın artırılmasına ve ilgili politikalarda iyileştirmeler yapılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the gender roles and ambivalent sexism perceptions of Romani women living in Edirne. Romani women face a dual-layered discrimination stemming from both their ethnicity and gender. The study aims to develop an in-depth understanding of the gender roles of Romani women and how these roles impact their daily lives. Surveys were conducted with 106 Romani women living in Edirne, and demographic data such as age, marital status, education level, and employment were collected. Additionally, gender role attitudes and ambivalent sexism scales were used to assess the participants' sexist attitudes. The findings indicate that 70% of the participants are married, 39% have completed primary education, and 70% are unemployed. A significant portion of the women exhibited traditional attitudes toward gender roles, although these roles are changing in modern society. Furthermore, the study revealed that the women tend to lean toward benevolent sexism, although these attitudes reinforce patriarchal structures. The research provides valuable insights into how Romani women cope with gender-biased approaches and suggests that these findings can be used to inform gender equality policies. In conclusion, this study analyzes the attitudes of Romani women toward gender roles and their perceptions of ambivalent sexism, providing important data on gender equality and the Romani community. By highlighting the multiple layers of discrimination faced by Romani women, this research aims to raise awareness of the issue and contribute to improvements in related policies.