Pinealektominin asprosin hormonunun sirkadiyen ritmi üzerine etkileri
Effects of pinealectomy on circadian rhythm of asprosin hormone
- Tez No: 923513
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN YELMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Asprosin Hormonu, Sirkadiyen Ritim, Pinealektomi, Asprosin Hormone, Circadian Rhythm, Pinealectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sirkadiyen ritimler, tüm organizmalarda çevresel döngülere adaptasyon sağlamak için evrimleşmiş biyolojik süreçlerdir. Pineal bez ve melatonin, bu ritimlerin düzenlenmesinde merkezi bir role sahiptir. Yeni keşfedilen bir adipokin olan asprosinin, melatonin ile olan ilişkisi ve sirkadiyen ritmi henüz literatürde tam olarak açıklanamamıştır. Bu tez çalışması; asprosin hormonunun sirkadiyen ritmini araştırmak ve incelemek, pinealektomi sonrasında bu ritimdeki potansiyel değişiklikleri ortaya koymak ve kortikosteron, insülin, leptin, ghrelin, TSH ve GH hormonları ile asprosin hormonu arasındaki muhtemel korelasyonları anlamak üzere planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Tez çalışması kapsamında asprosin hormonunun sirkadiyen ritmini araştırmak için deney hayvanları (Sprague Dawley) kullanılmış ve hayvanlara pinealektomi uygulanmıştır. Her grupta 12 hayvan olmak üzere pinealektomi, sham ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Pinealektomi operasyonu, stereotaksik cihaz kullanılarak uygulanmış ve gruplar deneysel prosedüre uygun şekilde kendi içlerinde sabah ve akşam gruplarına ayrılmışlardır. Pinealektomiyi takiben iyileşme periyodunun ardından her gruptaki hayvanlardan sabah (07:00) ve akşam (19:00) saatlerinde kan örnekleri alınmış ve asprosin ile diğer hormonların düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Verilerin istatistiksel analizi GraphPad Prism programı kullanılarak yapılmış ve anlamlılık seviyesi p ≤ 0,05 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda, asprosin hormonunun doğal sirkadiyen bir ritme sahip olduğu ve bu ritmin pinealektomi sonrasında nasıl etkilendiği ortaya konmuştur. Ayrıca, melatonin yokluğunun, asprosin ve diğer hormonlar arasındaki korelasyonlara olan etkisi vurgulanmıştır. Yaptığımız bu çalışma ile, asprosin hormonunun sirkadiyen ritimle bütünleşmiş bir mekanizma ile çalıştığı ve pineal bezin bu düzenlemede kritik bir rol oynadığı açıklığa kavuşturulmuştur. Elde edilen bulgular asprosin hormonunun sirkadiyen biyoloji içerisindeki rolünü derinlemesine anlamamız için kritik bir adım teşkil etmektedir ve bu alanda gelecekte yapılacak çalışmalara önemli bir temel sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Circadian rhythms are biological processes evolved to adapt organisms to environmental cycles. The pineal gland and melatonin play a central role in regulating these rhythms. The relationship between melatonin and asprosin, a newly discovered adipokine, as well as its circadian rhythm, has not yet been fully elucidated in the literature. This thesis aimed to investigate the circadian rhythm of the asprosin hormone, to reveal potential changes in this rhythm following pinealectomy, and to understand the possible correlations between asprosin and other hormones such as corticosterone, insulin, leptin, ghrelin, TSH, and GH. In the scope of this study, experimental animals (Sprague Dawley) were used to investigate the circadian rhythm of the asprosin hormone, and pinealectomy was performed on these animals. Pinealectomy, sham, and control groups were established with 12 animals in each group. The pinealectomy procedure was conducted using a stereotaxic device, and the groups were divided into morning and evening subgroups in accordance with the experimental protocol. Following the recovery period after pinealectomy, blood samples were collected from the animals in each group at 07:00 (morning) and 19:00 (evening), and the levels of asprosin and other hormones were measured using the ELISA method. Statistical analyses of the data were performed using the GraphPad Prism software, and the level of significance was set at p ≤ 0.05. At the end of the study, it was revealed that the asprosin hormone possesses a natural circadian rhythm and that this rhythm is affected by pinealectomy. Additionally, the impact of melatonin deficiency on the correlations between asprosin and other hormones was emphasized. This study clarified that the asprosin hormone operates through a mechanism integrated with circadian rhythms and that the pineal gland plays a critical role in this regulation. The findings obtained in this study represent a significant step toward a deeper understanding of the role of the asprosin hormone in circadian biology and provide an essential foundation for future studies in this field.