Genç ve yaşlı ratların oksidatif strese cevabı ve melatoninin koruyucu etkisinin araştırılması
Reply of young and old rats to oxidative stress and investigation of protective effects of melatonin
  1. Tez No: 106103
  2. Yazar: MÜNİRE NALAN TÜZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest radikal, merkezi sinir sistemi, melatonin, antioksidan enzim iv, Free radical, central nervous system, melatonin, antioxidant enzyme VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Doktora Tezi GENÇ VE YAŞLI RATLARIN OKSİDATİF STRESE CEVABI VE MELATONİNİN KORUYUCU ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI M. Nalan Tüzmen Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Mehmet SEZGİN 2001, 127 Sayfa Jüri: Prof.Dr.Mehmet SEZGİN Prof.Dr. Mustafa YILMAZ Prof.Dr.İbrahim KARATAŞ Prof.Dr. İdris MEHMEDOĞLU Doç.Dr.Namık DELİBAŞ Serbest radikaller, nöronal fonksiyonların yaşa bağımlı bozunumunun temel potansiyel kaynaklarından biridir ve bu nedenle çeşitli nörodejeneratif hastalıkların başlamasına katkıda bulunurlar. Yaşlanmada mental fonksiyonları olumsuz etkileyecek bozuklukların tespiti, bu konuda daha önceden önlem alınmasını ve dolayısıyla yaşlılıkta aktif kalabilmeyi sağlayabilir. Melatonin, hem bir serbest radikal giderici hem de bir antioksidandır. Bu nedenle melatoninin merkezi sinir sistemindeki serbest radikal hasarını azalttığı düşünülmektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak melatoninin oksidan stresi ne derece etkilediği incelendi. Bu çalışmada, genç ve yaşlı organizmaların fonksiyonel pinealektomiye cevabı ve melatoninin oksidan-antioksidan sisteme etkisi araştırıldı. Bunun için, genç ve yaşlı ratlar, 12 h aydınlık/12 h karanlık (kontrol grubu), 24 h aydınlık (pinealektomi grubu) ve 24 h karanlık olacak şekilde gruplara ayrıldı. 1 ay sonunda kan, beyin ve hipokampüs dokularında süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) gibi antioksidan enzim aktiviteleri ile malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve bakır, demir, çinko, alüminyum gibi geçiş metal seviyelerinde ne gibi değişikliklerin olduğu incelendi.Kanda yapılan ölçümlerde, kontrol yaşlılarda Cu miktarı, kontrol genç grubuna göre anlamlı ölçüde artarken, Zn miktarları anlamlı ölçüde azaldı. Aydınlık grubunun genç ve yaşlıları incelendiğinde (grup El ve IV), grup IV'ün Cu seviyelerinde grup IH'e göre anlamlı bir artış dikkat çekiciydi; ancak, Zn düzeylerindeki düşüş anlamlı bulunmadı. Karanlık yaşlı grubunda katalaz enziminin aktivitesi karanlık genç grubuna göre anlamlı ölçüde artarken, Fe ve Zn seviyeleri de anlamlı ölçüde azaldı. Beyin dokusunda, kontrol yaşlılarda genç gruba göre, GSH-Px ve Cu, Zn-SOD enzim aktivitelerinde düşüş, CAT ve Cu seviyelerinde artış gözlendi. Oysa karanlık yaşlılarda genç gruba göre, CAT, GSH-Px, MDA, Fe, Cu ve Zn düzeylerinde anlamlı düşüşler dikkat çekiciydi. Hipokampüs dokusunda kontrol yaşlılarda gözlenen Cu, Zn-SOD ve Mn-SOD aktiviteleri ile MDA seviyelerindeki artış anlamlı olarak değerlendirildi. Karanlık yaşlılarda genç gruba kıyasla, GSH-Px, Cu, Zn-SOD, Mn-SOD ve MDA seviyelerinde düşüş, Cu düzeylerinde de artış gözlendi. Sonuç olarak, beyin ve özellikle hipokampüs bölgesinde enzim aktiviteleri ile MDA ve geçiş metal düzeylerinde gözlenen değişimler merkezi sinir sistemindeki serbest radikal kaynaklı bazı hasarların mekanizmasının aydınlatılmasında yardımcı olabilir. MDA'nın beklenenin aksine karanlık grubunda da artış göstermesi Al'nin özellikle hipokampüs bölgesinde aydınlık-karanlık uygulamasından oldukça fazla etkilenmesine bağlı oluşan radikal artışının göstergesi olabilir. Bu durum, öğrenme ve hafıza gibi hipokampüs fonksiyonlarını etkileyebilir; ancak, bu etkinin olumlu ya da olumsuz olduğunun anlaşılması için çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis REPLY OF YOUNG AND OLD RATS TO OXIDATIVE STRESS AND INVESTIGATION OF PROTECTIVE EFFECTS OF MELATONIN M.Nalan Tüzmen Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Mehmet SEZGİN 2001, page: 127 Jury: Prof.Dr.Mehmet SEZGİN Prof.Dr. Mustafa YILMAZ Prof.Dr.İbrahim KARATAŞ Prof.Dr. İdris MEHMEDO?LU Assoc.Prof.Dr.Namık DELİBAŞ Free radicals are one of the main potential sources of destruction of neuronal functions depending on age, therefore they contribute to initiate various neurodegenerative diseases. The determination of destruction, which can affect mental functions in aging negatively, can supply to take precautions and be active. Melatonin is both a free radical scavenger and an antioxidant. Therefore it is thought that melatonin can reduce free radical damage in the central nervous system. Taking into consideration all, it was investigated to what extend the oxidant stress would be affected by melatonin. In this study, the reaction of young and old organisms to functional pinealectomy and effects of melatonin to oxidant-antioxidant system were investigated. Young and old rats were divided into three groups: 1- 12 h light/12 h dark (control group) 2- 24 h light (functional pinealectomy group) 3- 24 h dark. At the end of a month period, changes in enzymes activities such as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GSH-Px) and levels of malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) and metals such as Cu, Fe, Zn,Al in blood, brain and hipocampus tissue were determined. At the end of the measurement realized in blood, in the control old group Cu levels increased and Zn levels reduced respect to the control young group. Increase in Cu level of the old group of light respect to the young group was interesting, but decrease in Zn level in the same group was not significant. In the old group of dark, catalase activity was increased and Fe and Zn levels were decreased significantly respect to the young dark group. The decrease in GSH-Px and Cu, Zn-SOD activities and increase in the levels of CAT and Cu were observed in the control old group respect to the control young group in brain tissue. However, significant decrease in levels of CAT, GSH-Px, MDA, Fe, Cu and Zn in the dark old group was interesting. In hipocampus tissue, the increase observed in Cu, Zn-SODand Mn-SOD activities and MDA level of the control old group was considered as significant. In the old group of dark, decrease in GSH-Px, Cu, Zn-SOD, Mn-SOD and MDA levels and increase in Cu level were observed with respect to the young group of dark. As a result, the changes in enzyme activities and MDA and metal levels in brain and especially hipocampus can shed on light the mechanisms of some of the damage depending on free radicals in the central nervous system. Controrary to the expectations, MDA increased in dark groups significantly. The increase can be an indication of radicals increased while Al level also increase depending on light-dark trial. This situation can affect hipocampus functions like learning and memory, but additional experiments should be carried out whether the effect is positive or negative.