Adölesanlarda obezite ve hipertansiyonun uyku kalitesine etkisi
The effect of obesity and hypertension on sleep quality in adolescents
- Tez No: 923567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN ŞEN CELASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adölesan Dönem, Obezite, Hipertansiyon, Uyku, Çocuk Hemşireliği 2024, 94 Sayfa, Adolescence, Obesity, Hypertension, Sleep, Pediatric Nursing 2024, 94 pages
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tezin Başlığı: Adölesanlarda Obezite ve Hipertansiyonun Uyku Kalitesine Etkisi Amaç: Bu çalışmada, adölesanlarda obezite ve hipertansiyonun uyku kalitesine etkisinin belirlenmesi ile olgu kontrol tipte bir araştırmanın yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Olgu – kontrol tipteki araştırma, Manisa Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği ve Spor Hekimliği Polikliniği biriminde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Olgu Grubu (n=60) obezite ve hipertansiyon tanısı alan, Kontrol Grubu (n=60) spor lisansı için başvuran, Beden Kitle İndeksi (BKİ) normal ve kardiyak rahatsızlığı olmayan 10-19 yaş aralığındaki toplam 120 adölesan oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında;“Kişisel Bilgi Formu”ve“Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ)”olmak üzere iki form kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından çalışmaya katılmayı kabul eden adölesanların boy, kilo ve kan basıncı ölçümleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler, Ki Kare testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan adölesanların yaş ortalaması 14,08±2,06, %50,8'i kız, BKİ ortalaması 24,18±5,22, %50,8'inin spor yapmadığı, %85,7'sinin diyet yapmadığı, %80'inin kafein içeren yiyecek/içecek tükettiği, %33,3'ünün yüksek tansiyon tanısı aldığı, günlük uyku süresi ortalamasının ise 8,23±1,41 saat bulunduğu belirlenmiştir. Olgu 1, Olgu 2, Olgu 3 ve Kontrol Grubu Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve bileşenleri ortalama puanları ve uyku kalitelerine göre karşılaştırıldıklarında ise gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda, adölesanlarda obezite ve hipertansiyonun uyku kalitesini etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Title of the Thesis: The Effect of Obesity and Hypertension on Sleep Quality in Adolescents Objective: This study aimed to conduct a case-control study to determine the effects of obesity and hypertension on sleep quality in adolescents. Materials and Methods: The case-control type research was conducted in Manisa City Hospital Pediatric Cardiology Polyclinic and Sports Medicine Polyclinic. The sample of the study consisted of a total of 120 adolescents between the ages of 10-19, who were diagnosed with obesity and hypertension in the Case Group (n = 60), and who applied for a sports license in the Control Group (n = 60), who had a normal Body Mass Index (BMI) and did not have any cardiac disease. In collecting research data; Two forms were used:“Personal Information Form”and“Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI)”. The height, weight and blood pressure of the adolescents who agreed to participate in the study were measured by the researcher. In evaluating the data obtained from the research; number percentage distribution and descriptive statistics, Chi Square test and Kruskal Wallis test were used. Results: The average age of the adolescents included in the study was 14.08±2.06, 50.8% were girls, the average BMI was 24.18±5.22, 50.8% did not do sports, 85.7% did not diet. It was determined that 80% of them consumed food/beverages containing caffeine, 33.3% were diagnosed with high blood pressure, and the average daily sleep time was 8.23±1.41 hours. When Case 1, Case 2, Case 3 and the Control Group were compared according to the mean scores and sleep quality of the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) and its components, it was determined that there was no statistically significant difference between the groups. Conclusion: As a result of the research, it was found that obesity and hypertension did not affect sleep quality in adolescents.