Gebelerde 75 gr oral glukoz tolerans testindeki açlık, birinci ve ikinci saat kan şekeri değerlerinin fetal makrozomi ile ilişkisi: Kesitsel çalışma
The relationship between 75 gr. oral glucose tolerance test fasting, first and second hour glucose levels and fetal macrosomia in pregnant women: A cross sectional study
- Tez No: 923606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: fetal makrozomi, oral glukoz tolerans testi, gestasyonel diyabet, fetal macrosomia, oral glucose tolerance test, gestational diabetes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Fetal makrozomi, maternal ve neonatal ciddi komplikasyonlara yol açabilen önemli bir obstetrik sorundur. Annede derin perineal laserasyonlara, anal sfinkter hasarına ve obstetrik hemorajiye sebep olabilirken, fetüste klavikula kırığı ve brakial pleksus hasarı gibi doğum komplikasyonlarıyla ilişkilidir. Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT), gestasyonel diyabetin taranmasında kullanılır ve erken tanı ile gebelikte glukoz regülasyonunun yapılabilmesini sağlar. Çalışmamızın amacı, fetal makrozomiyi öngörmek amacıyla 75 gr. OGTT'deki açlık, birinci ve ikinci saat glukoz değerlerinin makrozomi ile ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız kesitsel bir çalışma olarak dizayn edilmiştir ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde OGTT yapılan 1047 hasta prospektif olarak takip edilmiştir. Dışlanan hastaların ardından toplam 239 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalardan gestasyonel diyabet (GDM) tanısı konan 54 hasta alt grup olarak incelenmiş ve makrozomi tanısı alan 16 hasta Grup 1, normal fetal ağırlığa sahip 169 hasta ise Grup 2 olarak oluşturulmuştur. Grupların 75 gr. OGTT'deki açlık, birinci ve ikinci saat glukoz sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: İki grup arasında yaş, gravida, parite, vücut kitle indeksi, APGAR skoru, doğum zamanı ve ek hastalık varlığı gibi parametreler açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Grup 1 ve Grup 2'de 75 gr. OGTT ortalama açlık glukoz değerleri sırasıyla 77,75 ve 76,11 (p: 0,42), ortalama 1. saat glukoz değerleri sırasıyla 116,25 ve 111,51 (p: 0,43), ve ortalama 2. saat glukoz değerleri sırasıyla 104,38 ve 95,19'dur (p: 0,04). İkinci saat glukozu için ROC analizi yapılmış olup, AUC 0,675 bulunmuş ve 99,5 eşik değeri kabul edilmiştir. Sonuç: 75 gr. OGTT'deki 2. saat glukoz değeri, non-diyabetik hastalarda fetal makrozomi için bir belirteç olabilir. 2. saat glukoz değeri 99,5'in üzerinde olan hastalarda fetal makrozomi gelişme ihtimali göz önünde bulundurularak, obstetrik takip ile doğum planlaması yapılması komplikasyonları önlemede faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fetal macrosomia is a significant obstetric problem that can lead to serious maternal and neonatal complications. It may result in maternal complications such as perineal tears, anal sphincter injury, and obstetric hemorrhage, while in the fetus, it is associated with birth complications such as clavicle fractures and brachial plexus injury. The Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) is used for gestational diabetes screening, enabling early diagnosis and regulation of glucose metabolism during pregnancy. The aim of this study is to investigate the relationship between fasting, 1st-hour, and 2nd-hour glucose values of a 75gr. OGTT and macrosomia to predict fetal macrosomia. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional study, and 1047 patients who underwent an OGTT at Basaksehir Cam and Sakura City Hospital were prospectively screened. After excluding certain patients, a total of 239 patients were included in the study. Among these, 54 patients diagnosed with gestational diabetes (GDM) were examined as a subgroup, while 16 patients with a diagnosis of macrosomia formed Group 1, and 169 patients with normal fetal weight formed Group 2. The fasting, 1st-hour, and 2nd-hour glucose values from the 75gr. OGTT were evaluated in both groups. Results: No statistically significant differences were found between the two groups in terms of age, gravida, parity, body mass index, APGAR score, delivery time, or the presence of other diseases (p > 0,05). The mean fasting glucose values in Group 1 and Group 2 were 77,75 and 76,11, respectively (p: 0,42), the mean 1st-hour glucose values were 116,25 and 111,51, respectively (p: 0,43), and the mean 2nd-hour glucose values were 104,38 and 95,19, respectively (p: 0,04). ROC analysis was performed for the 2nd-hour glucose, with an AUC of 0,675, and a threshold of 99,5 was established. Conclusion: The 2nd-hour glucose value from a 75gr. OGTT may be a marker for fetal macrosomia in non-diabetic patients. It is suggested that when the 2nd-hour glucose value exceeds 99.5, fetal macrosomia may develop. If obstetric follow-up and birth planning are based on this, maternal and neonatal complications can be prevented.