Preeklampsiye sahip gebeler ve fetal gelişme kısıtlılığının eşlik ettiği preeklampsiye sahip gebelerde fetal adrenal bez boyutu ultrasonografik ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of fetal adrenal gland size ultrasonographic measurements in pregnant patients with preeclampia and pregnants with preeclampia accompanying fetal development restriction
- Tez No: 923605
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU KILIÇOĞLU DANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal adrenal bez, fetal gelişim kısıtlılığı, preeklampsi, ultrasonografi, Fetal adrenal gland, fetal growth restriction, preeclampsia, ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışma, preeklampsi (PE) tanılı ve fetal gelişim kısıtlılığı (FGK) eşlik eden preeklampsi vakalarında fetal adrenal bezin ultrasonografik ölçümlerini değerlendirmek, bu değişikliklerin PE tanısında ve normal gebeliğin prognozu hakkında bir belirteç olarak kullanılabilirliğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde takip edilen 20-41. gebelik haftaları arasındaki gebeler dahil edilmiştir. Çalışma grubu PE tanılı gebeler (n=63), PE+FGK tanılı gebeler (n=63) ve sağlıklı gebelerden (n=65) oluşmuştur. Fetal adrenal bezin total genişliği, korteks genişliği ve medulla genişliği ultrasonografik olarak ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. Veriler istatistiksel olarak analiz edilerek PE ve PE+FGK varlığını öngörmede fetal adrenal bez oranının tanısal değeri araştırılmıştır. Bulgular: PE ve PE+FGK gruplarında fetal adrenal bezin total genişliği, korteks genişliği ve adrenal bez oranı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p2.8) PE tanısını öngörmede yüksek duyarlılık ve özgüllük göstermesi, ultrasonografik değerlendirmelerin PE yönetiminde önemli bir araç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the ultrasonographic measurements of the fetal adrenal gland in cases of preeclampsia (PE) with fetal growth restriction (FGR) and to demonstrate the potential utility of these changes as a marker in the diagnosis of PE and prognosis of normal pregnancy. Materials and Methods: The study included pregnant women between 20 and 41 weeks of gestation who were followed up at the Obstetrics and Gynecology Department of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. The study group consisted of PE-diagnosed pregnancies (n=63), PE+FGR-diagnosed pregnancies (n=63), and healthy pregnancies (n=65). The total width of the fetal adrenal gland, the cortex width, and the medulla width were measured ultrasonographically and compared. Data were statistically analyzed to investigate the diagnostic value of the fetal adrenal gland ratio in predicting the presence of PE and PE+FGR. Results: In both the PE and PE+FGR groups, the total width of the fetal adrenal gland, the cortex width, and the adrenal gland ratio were found to be significantly higher compared to the control group (p2.8) shows high sensitivity and specificity in predicting the diagnosis of preeclampsia, suggesting that ultrasonographic evaluations could be an important tool in the diagnosis of preeclampsia.