Hemodiyaliz hastalarında kateter ilişkili enfeksiyonların etyolojisinde rol alan mikroorganizmaların sıklığıetki eden faktörlerin ve primer sonlanım noktalarının incelenmesi
Investigation of frequency, affecting factors and primary endpoints of microorganisms involved in the etiology of catheter-related infections in hemodialysis patients
  1. Tez No: 923620
  2. Yazar: FATİH MEHMET ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: DR. SİBEL GÜLÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kateter enfeksiyonu, mortalite, kronik böbrek hastalığı, Catheter infection, mortality, chronic kidney injury
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Hemodiyaliz uygulamaları için kullanılan santral venöz kateterler, enfeksiyon, tromboz ve santral ven stenozu gibi ciddi komplikasyonlarla ilişkilidir. Bu çalışmada, santral venöz kateter ilişkili enfeksiyonların klinik seyrini ve mortalite üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), yatış sayıları, komorbid durumları, kateterin cinsi ve yerleşim yeri, yatış süreleri, kültürde üreyen mikroorganizmalar, uygulanan tedavi protokolleri, exitus durumu ve tarihi ile başvuru sırasında bakılan laboratuvar parametreleri detaylı olarak incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmada, hastanemizde sık görülen ve tekrarlayan yatışlara ve mortaliteye yol açan santral venöz kateter ilişkili enfeksiyonların etiyolojisini ve klinik sonuçlarını değerlendirmek hedeflenmiştir. Kateter enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar tespit edilmiş ve bu faktörlerin mortalite ve morbidite ile ilişkisi analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 257 hastanın 99'unda enfeksiyon etkeni tespit edilmiştir. En sık izole edilen patojenler arasında Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis ve Klebsiella pneumoniae yer almıştır. Bu etkenlerin varlığı, mortalite riskinde anlamlı bir artış ile ilişkilendirilmiştir. Sol juguler vendeki kalıcı kateterlerin daha yüksek enfeksiyon oranlarıyla ilişkili olduğu saptanmıştır. Enfeksiyon tespit edilen hastalarda ferritin, WBC, CRP ve prokalsitonin seviyeleri anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yatış süresi 14 gün ve üzerinde olan hastalarda S. aureus, S. haemolyticus, Acinetobacter baumannii ve Klebsiella pneumoniae kültür pozitifliği oranlarının, 14 günden kısa yatış süresine sahip hastalara kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada, santral venöz kateter enfeksiyonlarının özellikle kateterin yerleşim yeri, başvuru anındaki laboratuvar parametreleri ve etken mikroorganizmanın türü ile yakından ilişkili olduğu gösterilmiştir. Sol juguler vendeki kalıcı kateterlerin enfeksiyon açısından daha yüksek risk taşıdığı saptanmıştır. Çalışmamız, kateter ilişkili enfeksiyonların önlenmesi için enfeksiyon kontrol önlemlerinin sıkılaştırılması ve yüksek riskli hastalarda erken dönemde proaktif müdahale yapılmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Central venous catheters used for hemodialysis applications are associated with serious complications such as infection, thrombosis and central vein stenosis. This study aimed to evaluate the clinical course and effects of central venous catheter-related infections on mortality. Demographic characteristics of the patients (age, gender), number of hospitalizations, comorbid conditions, type and location of the catheter, length of hospitalization, microorganisms grown in culture, applied treatment protocols, exitus status and date and laboratory parameters checked at the time of admission were examined in detail. Material and Methods: This retrospective study aimed to evaluate the etiology and clinical outcomes of central venous catheter-related infections, which are frequently seen in our hospital and cause recurrent hospitalizations and mortality. The microorganisms causing catheter infection were identified and the relationship between these factors and mortality and morbidity was analyzed. Findings: Infectious agents were identified in 99 out of 257 patients. The most frequently isolated pathogens were Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis and Klebsiella pneumoniae. The presence of these agents was associated with a significant increase in mortality risk. Indwelling catheters in the left jugular vein were found to be associated with higher infection rates. Ferritin, WBC, CRP and procalcitonin levels were found to be significantly higher in patients with infection. It was observed that the growth rates of S. aureus, S. haemolyticus, Acinetobacter baumannii and Klebsiella pneumoniae were statistically higher in patients with a hospitalization period of 14 days or more compared to patients with a hospitalization period of less than 14 days. Discussion and Conclusion: This study has shown that central venous catheter infections are closely related to the catheter location, laboratory parameters at the time of application, and the type of causative microorganism. It has been determined that permanent catheters in the left jugular vein carry a higher risk of infection. Our study emphasizes the importance of tightening infection control measures and early proactive intervention in high-risk patients to prevent catheter-related infections.