Gebelikte sigara içmenin ve sigara dumanına maruziyetin yenidoğan antropometrik ölçümleri ve apgar skoruna etkisi
The effect of smoking and cigarette smoke exposure during pregnancy on newborn anthropometric measurements and apgar score.
  1. Tez No: 923647
  2. Yazar: TOKTAM MOGHADDAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANAYİT MARGİRİT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Sigara içme, Dumana maruziyet, Yenidoğan antropometrik ölçümler, Apgar skoru, Pregnancy, Smoking, Exposure to smoke, Newborn anthropometric measurements, Apgar score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Gebelikte sigara içme veya sigara dumanına maruz kalma, anne ve fetus sağlığını tehdit etmektedir. Bu araştırma, gebelikte sigara içmenin ve sigara dumanına maruziyetin yenidoğanın doğum ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve Apgar skoru üzerine etkisini araştırmak amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışma olarak yapılmıştır. Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Şubat 2024-Aralık 2024 tarihleri arasında normal doğum yapmış 331 gebe, çalışmaya dahil edilmiştir. Gebeler, gebelikte sigara içme ve sigara dumanına maruziyet durumuna göre, grup 1“gebelikte hem sigara içiyor hem de maruz kalıyor (n=91)”, grup 2“gebeliğinde sigara içmiyor ve maruz kalmıyor (n=120)”ve grup 3“gebeliğinde sigara içmiyor ama maruz kalıyor (n=120)”şeklinde değerlendirilmiştir. Gebelerin %36,9'u 25-29 yaş aralığında, yaş ortalaması 26,64±4,58 ve eşlerin yaş ortalaması 30,62±5,21, gebe ve eşleri çoğunlukla lise mezunu (%53,5 ve %46,5), %84,9'u ev hanımı, %89,4'ü çekirdek ailede yaşadığı saptanmıştır. Gebelerin %53,5'i primipar, %46,5'i multipar olduğu, %79,2'si ayda bir kez antenatal kontrole gittiği belirlenmiştir. Gebelerin %61,6'sı gebelikte sigara dumanına ve %92,7'si dumana ev ortamında maruz kaldığı saptanmıştır. Gebe ve eşinin yaş ortalaması, eşin eğitim düzeyi, parite sayısı ile gebelikte sigara içme ve dumanına maruz kalma durumu arasında anlamlı düzeyde ilişki saptanmıştır. 1. ve 3. grupta, gebe ve eşlerin yaş ortalaması ile eşlerin eğitim düzey ortalamasının anlamlı düzeyde daha düşük (p1,3). Sonuç olarak sigara içen ve sigara dumanına maruz kalan gebelerin, içmeyen gruba kıyasla ortalama gebelik haftasının, yenidoğan doğum ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevresinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu, ortalama Apgar skorları arasında anlamlı ilişki bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Smoking or exposure to cigarette smoke during pregnancy threatens the health of mother and fetus. This research was conducted as a descriptive and correlational researching to investigate the effect of smoking and exposure to smoke during pregnancy on newborn birth weight, height, head circumference and Apgar score. A total of 331 pregnant women who gave birth normally between February 2024 and December 2024 at Zeynep Kamil Women's and Children's Education and Research Hospital were included in the research. Pregnant women were evaluated into groups according to smoking and exposure to smoke during pregnancy, Group 1“ Both smoking and exposure during pregnancy (n=91)”, Group 2 was evaluated as“Non-smoker and non-exposure during pregnancy (n=120)”and Group 3 as“Non-smoker but exposure during pregnancy (n=120)”. It has been determined that 36.9% of the pregnant women were between 25-29 years of age, the average age was 26.64±4.58 years old and the average age of the spouses was 30.62±5.21 years old, the pregnant women and their spouses were mostly high school graduates (53.5% and 46.5%), 84.9% were housewives and 89.4% lived in nuclear families. It was determined that 53.5% of the pregnant women were primiparous, 46.5% were multiparous, and 79.2% went to antenatal check-ups once a month. It was found that 61.6% of the pregnant women were exposed to smoke during pregnancy and 92.7% were exposed to smoke at home. There was a significant correlation between the average age of the pregnant woman and her husband, the educational level of the husband, the number of parities and smoking and exposure to smoke during pregnancy. In the 1st and 3rd groups, the average age of the pregnant women and their spouses and the average educational level of the spouses were significantly lower (p1.3). In conclusion, It was determined that the average gestational week, newborn birth weight, length and head circumference were significantly lower in pregnant women who smoked and were exposed to smoke compared to the nonsmoking group, and there was no significant relationship between the average Apgar scores.