İlişkisel adalet bağlamında Fin eğitim sisteminde hakkaniyetli eşitlik ve öğrenci destekleri
Equity and Student Support in The Finnish Education System from The Perspective of Relational Justice
  1. Tez No: 923677
  2. Yazar: MEHMET AKİF İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fin eğitim sistemi, hakkaniyetli eşitlik, ilişkisel adalet, öğrenci destekleri, Finnish education system, equity, relational justice, student support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışma, Fin eğitim sisteminde hakkaniyetli eşitlik olgusunu öğrencilere sunulan destekler üzerinden incelemiştir. İlişkisel adalet perspektifinden yürütülen çalışmada hakkaniyetli eşitlik ekonomik, kültürel ve politik boyutlarıyla ele alınmıştır. Araştırmanın odak noktasını öğrencilere okul içinde sunulan desteklerin hakkaniyetli eşitlik anlayışını nasıl somutlaştırdığı ve bu desteklerin öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına nasıl yanıt verdiği oluşturmaktadır. Temel nitel araştırma deseni kullanılarak yürütülen çalışmanın verileri 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Finlandiya'nın Turku şehrinde toplanmıştır. Çalışma grubu, Fin okullarından mezun 18 genç yetişkin ve farklı mesleki rollerde görev yapan 11 personel olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Veriler, ilgili resmi metinlerin analizi ve katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve düşünümsel tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, Fin eğitim sisteminde bireysel öğrenci ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik güçlü bir sistemsel yaklaşım olduğunu göstermektedir. Sistemin ayırt edici özelliği, tüm öğrencileri potansiyel özel eğitim öğrencisi olarak kabul eden üç aşamalı destek sistemidir. Desteklerin bütüncül, önleyici, gönüllülük esasına dayalı ve erişilebilir bir şekilde sunulduğu, öğretmenler ve destek uzmanlarıyla kurulan yakın ilişkiler sayesinde öğrenci ihtiyaçlarının tespit edildiği ve bu ihtiyaçların bürokratik işlemler gerektirmeyen esnek bir yaklaşımla karşılandığı görülmüştür. Sistemin başarısının öğrenci ihtiyaçlarına yönelik bütüncül destek yaklaşımı, güçlü uzman iş birliği ve bu uygulamaları mümkün kılan dayanışma kültürüne dayandığı sonucuna varılmıştır. Benimsenen çok boyutlu kuramsal yaklaşım, hakkaniyetli eşitliğin farklı boyutlarının Fin okullarındaki destek uygulamalarında nasıl kesiştiğini ve bu kesişim noktalarındaki politika ve uygulamaların nasıl şekillendiğini anlamayı sağlamıştır. Ayrıca, özel eğitim anlayışı, sosyal destekler ve üç aşamalı destek sistemi gibi uygulamaların müstakil birer yaklaşım olarak değil, bir bütün olarak okul kültürü içinde anlam bulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study investigates the phenomenon of equity in the Finnish education system by focusing on the supports provided to students. Drawing on a relational justice perspective, the study examines equity across its economic, cultural, and political dimensions, specifically analyzing how school-based support mechanisms translate the concept of equity into practice and address students' individual needs. This study employs a generic qualitative research design. Data collection was conducted in Turku, Finland during the 2023-2024 academic year. The participants comprised 18 young adults who are graduates of Finnish public schools and 11 professionals serving in various support roles. Data were collected through analysis of official policy documents and semi-structured interviews, employing reflexive thematic analysis. The findings reveal a robust systematic approach to addressing individual student needs within the Finnish education system. At its core is a distinctive three-level support system that recognizes all students as potentially requiring educational support. Support services are delivered through a comprehensive, preventive, and accessible framework. The identification of student needs is facilitated through close relationships between teachers and support specialists, enabling a flexible approach that minimizes bureaucratic barriers. The study concludes that the system's success stems from a comprehensive support approach, strong professional collaboration, and a culture of solidarity that sustains these practices. The study reveals how different dimensions of equity intersect in Finnish schools' support practices. Furthermore, the study shows that support practices such as special needs education, social support, and the three-level support system are effective when integrated within school culture rather than implemented separately.