Masalların eğitsel iletiler bağlamında incelenmesi: Alanya masalları örneği
Analysis of tales in the context of educational messages: The case of Alanya fairy tales
  1. Tez No: 923681
  2. Yazar: MERVE GÖKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, Alanya Masalları, ileti, eğitsel ileti, Türkçe eğitimi, Fairy tale, Alanya Tales, message, educational message, Turkish language education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanlık; varoluşundan itibaren çevresiyle sürekli bir etkileşim içinde olmuş ve bu etkileşim sayesinde kültür, gelenek ve değerlerin taşıyıcısı olan dili kullanma yetisini geliştirmiştir. Geçmişten günümüze kadar uzanan süreçte, insanların yaşadıkları coğrafyalar, bu coğrafyalarda hüküm süren topluluklar ve meydana gelen olaylar, dilin evriminde önemli izler bırakmıştır. Dilin gelişim süreçlerini ve bu süreçlerin toplumsal yansımalarını bünyesinde barındıran edebî ve kültürel eserler, dil ve kültür öğretimi ile bu değerlerin sonraki nesillere aktarılmasında son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda masallar sadece birer edebî eser olmanın ötesinde yaşadıkları döneme ışık tutan, toplumların tarihî ve kültürel birikimlerini geleceğe taşıyan önemli araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Alanya Masalları'nın eğitsel iletiler bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Alanya Masalları adlı kitap, yaklaşık 30 yıl süren derleme çalışmaları sonucunda Sedat Çolak tarafından yazıya geçirilmiştir. Kitapta yer alan 99 masal, dört farklı kategoride verilmiş olup kitabın editörlüğü Doç. Dr. Yavuz Uysal tarafından yapılmıştır. Eserde yer alan masallar, beş ana başlık ve 98 alt başlık altında incelenmiştir. Nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesinin tercih edildiği bu çalışmada, verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Masallar; kişisel gelişimi destekleyen 55, toplumsal gelişimi destekleyen 23, ulusal düşüncenin gelişimini destekleyen 9, çevre bilinci gelişimini destekleyen 8, evrensel düşüncenin gelişimini destekleyen 3 eğitsel ileti başlığı altında doğrudan ve dolaylı olarak incelenmiştir. İncelenen 48 masalda en çok kişisel gelişimi destekleyen iletilere yer verilirken toplumsal gelişimi destekleyen iletiler, çevre bilinci gelişimini destekleyen iletiler, evrensel ve ulusal bilinci destekleyen iletiler sıklık sırasına göre verilmiştir. İncelenen masallarda en çok inanç sahibi olmak iletisine yer verilirken yardımsever olmak ikinci sırada, adaletli olmak üçüncü sırada yer almıştır. Alanya yöresinin zengin kültürel mirasını tanıtmak ve bu mirasın eğitimdeki önemini vurgulamak adına yapılan çalışmada Alanya Masalları'nın eğitsel iletiler bağlamında zengin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Humanity has been in constant interaction with its surroundings since its existence, and through this interaction, it has developed the ability to use language, which serves as the carrier of culture, traditions, and values. Throughout history, the geographies inhabited by humans, the communities that thrived in these areas, and the events that occurred have left significant marks on the evolution of language. Literary and cultural works, which encompass the developmental processes of language and their societal reflections, play a crucial role in teaching language and culture and in transmitting these values to future generations. In this context, fairy tales emerge as important tools that not only serve as literary works but also shed light on the era in which they were created, carrying the historical and cultural heritage of societies into the future. This study aims to examine the Alanya Tales in the context of educational messages. The book Alanya Tales was transcribed by Sedat Çolak following approximately 30 years of compilation efforts. The book contains 99 tales, categorized into four distinct groups, and was edited by Associate Professor Yavuz Uysal. The tales in the book are analyzed under five main headings and 98 subheadings. In this study, which adopts the document analysis method as one of the qualitative research designs, content analysis was utilized to analyze the data. The tales were examined under five categories of educational messages: 55 messages supporting personal development, 23 messages supporting societal development, 9 messages promoting national consciousness, 8 messages encouraging environmental awareness, and 3 messages fostering universal thinking. Among the 48 analyzed tales, messages supporting personal development were the most frequently observed, followed by messages supporting societal development, environmental awareness, and universal and national consciousness, in descending order of frequency. The most commonly addressed educational message in the tales was“having faith,”followed by“being charitable”in second place and“being just”in third place. This study, conducted to highlight the rich cultural heritage of the Alanya region and its significance in education, concludes that the Alanya Tales are rich in educational messages.