Özgü suçlara iştirak
Participation in specific offences
  1. Tez No: 923775
  2. Yazar: SEMA NUR ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İştirak, Faillik, Şeriklik, Özgü Suç, Bağlılık Kuralı, Participation, Principal Participant, Secondary Participant, Specific Offence, Principle of Accessory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Suça iştirak, kural olarak bir kişinin işleyebileceği suçun birden fazla kişinin nedensel değer taşıyan hareketlerinin birleşmesiyle işlenmesi anlamına gelmektedir. İştirakin faillik ve şeriklik olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Faillik kendi içinde müstakil faillik, doğrudan faillik, müşterek faillik, dolaylı faillik, yan yana faillik gibi türlere ayrılmaktadır. Şeriklik ise azmettirme ve yardım etme olarak ikiye ayrılmaktadır. Bağlılık kuralı gereği iştirakten (şeriklik bakımından) söz edebilmek için kasıtlı ve hukuka aykırı bir fiil mevcut olmalıdır. Özgü suç, yalnızca belirli kişilerin fail olabileceği suç türüdür. Bu suçlarda kanunun aradığı özel faillik vasfını taşımayan kişiler fail olamamakta, suça katıldıkları takdirde yalnızca şerik olarak sorumlu tutulabilmektedirler. Kanunun aradığı özel faillik vasfını taşıyan kişilerin (özgü niteliği haiz kişi) ve kanunun aradığı özel faillik vasfını taşımayan kişilerin (özgü niteliği haiz olmayan kişi) özgü suça iştirak edebilmeleri mümkündür. Bu kişilerin ayrı ayrı olarak her bir iştirak türü bakımından sorumluluklarının nasıl belirleneceği konusunda doktrinde çeşitli görüşler bulunmaktadır. Çalışma konumuzu seçme gayemiz, özgü suçlara iştirak konusunda doktrindeki görüşleri bir araya getirmek, bu görüşlerin sonuçları açıklanarak nihayetinde kendi görüşlerimizi belirtmek ve Türk Ceza Kanunu sistemine en uygun ve en adaletli sonuçlara varılarak uygulamanın da bu şekilde gelişmesine katkı sağlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
Participation in a crime, as a rule, means that a crime, that can be committed by one person is committed by the combination of the causal actions of more than one person. There are two types of participation: principal participant and secondary participant. Principal participant is divided into types such as independent principal participant (direct principal participant), joint principal participant, indirect principal participant, and side by side principal participant. Secondary participant is divided into two: instigation and aiding. According to principle of accessory, in order to be able to talk about participation, there must be an intentional and unlawful act. Specific offence, is a type of crime in which only certain people can be the principal participant. In these crimes, people who do not have the special perpetrator qualification required by the law cannot be perpetrators, and if they participate in the crime, they can only be held responsible as accomplices. It is possible for people who have the special perpetrator qualification required by the law (person with specific qualification) and those who do not have the special perpetrator qualification required by the law (person without specific qualification) to participate in the specific crime. There are various views in the doctrine about how the responsibilities of these persons will be determined separately for each type of participation. Our purpose in choosing this subject of study is to gather these views in the doctrine together and determine the responsibility of these people (person with specific qualifications and persons without specific qualifications) in terms of each type of participation in specific crimes.