Tecavüz mağdurlarında,travma sonrası hayata küsme bozukluğu ve psikopatoloji arasındaki ilişkiye dayalı olarak, çok boyutlu algılanan sosyal desteğin aracılık rolü
The relation between post-traumatic embitterment disorder and psychopathology in rape victims by studying the role of multidimensional percevied social support
- Tez No: 923796
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Hayata Küsme Bozukluğu, Sosyal Destek, Tecavüz, Psikopatoloji, Sürekli Kaygı, Depresyon, Post-Traumatic Embitterment Disorder, Social Support, Rape, Psychopathology, Trait Anxiety, Depression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Cansu Ecem KESGİN İstanbul Rumeli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Ömer Faruk ŞİMŞEK 22/02/2023, 82 Bu çalışmada, travma sonrası hayata küsme bozukluğu ve psikopatoloji arasındaki ilişkide, çok boyutlu olarak algılanan sosyal desteğin aracılık etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini, tecavüz saldırısına maruz bırakılan yetişkin kadın katılımcılar (N=536) oluşturmaktadır. Araştırma da katılımcılara; Demografik Bilgi Formu, Travma Sonrası Hayata Küsme Bozukluğu Ölçeği, Sürekli Kaygı Envanteri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri uygulanmıştır. Tecavüz saldırısına maruz bırakılan bireylerde, gözlemlenen ruhsal semptomların, travma sonrası hayata küsme bozukluğu tanı kriterleri altında incelenebilmesi için konunun kavramsal incelemesi yapılarak, teorik alt yapısı oluşturulmuştur. Araştırmada yer alan hipotezler, yol analizi yöntemi ile ölçülmüş olup değişkenlerin birbirleri ile ilişkileri, dolaylı (indirect effect) ve doğrudan etkileri (direct effect) incelenmiştir. Katılımcılardan elde edilen verilerin düzenlenmesinde“IBM SPSS Statistics 21,0”ve“LISREL 8,80”programı kullanılmıştır. Yapılan analizlerden elde edilen bulgular sonucunda değişkenler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Cansu Ecem KESGIN İstanbul Rumeli University Graduate Education Institute Master of Science Thesis in Clinical Psychology Advisor: Prof.Dr. Omer Faruk SIMSEK 02/22/2023, 82 This study, it was aimed to examine the mediation effects of multidimensional perceived social support on the relationship between post-traumatic embitterment disorder and psychopathology. The sample of the study, which was carried out on a voluntary basis, consists of adult female participants (N=536) who were exposed to a rape attack. This study, Demographic Information Form, Post-Traumatic Embitterment Scale, Trait Anxiety Inventory, Multidimensional Perceived Social Support Scale and Beck Depression Inventory were applied to the participants. Psychological symptoms observed in individuals exposed to rape attack, In order to examine the post-traumatic embitterment disorder under the diagnostic criteria, a conceptual analysis of the subject was made and its theoretical background was created. The hypotheses in the research were measured by the path analysis method, and the relations of the variables with each other, indirect effect and direct effect were examined.“IBM SPSS Statistics 21,0”was used to organize the data obtained from the participants, and“LISREL 8, 80”program was used for structural equation modeling. Findings obtained from the analyzes made; It was determined that the direct effect between posttraumatic embitterment disorder and multidimensional perceived social support, and the direct effect between posttraumatic embitterment disorder and psychopathology were statistically significant.