Çocuklarda kan alma işlemi sırasında dokunsal uyaran uygulama yönteminin ağrı düzeyine etkisi
Effect of tactile stimulus application method on pain level during blood collection in children
  1. Tez No: 923824
  2. Yazar: NURGÜL ÖZIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRİYE HİLAL YAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Çocuk, Dokunsal Uyaran, Non-Farmakolojik Yöntemler, Palm Stimulator, Child, Non-Pharmacological Methods, Pain, Palm Stimulator, Tactile Stimulus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma 8-12 yaş grubu çocuklarda intravenöz kan örneklemesi sırasında avuç içinden dokunsal uyaran oluşturan Palm Stimulatorun farklı ellerdeki uygulamasının işlem sırasındaki ağrı seviyesini azaltmadaki etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Araştırma randomize kontrollü, deneysel bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi çocuk kan alma birimine başvuran 8-12 yaş grubu çocuklar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, Palm Stimulatoru kan alınan koldaki avuç içinde tutan (56), Palm Stimulatoru kan alınan kolun kontralateralindeki avuç içinde tutan (56) ve kontrol (56) gruplarına atanan toplam 168 çocuk oluşturmuştur. Araştırma verileri Mayıs 2024-Temmuz 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında“Çocuk Bilgi Formu, Çocuk Korku Ölçeği, Yüz İfadeleri Ağrı Ölçeği ve Görsel Kıyaslama Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Levene testi, varyans analizi testleri, çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Bulgular: Palm Stimulatorun uygulandığı deney gruplarındaki çocuk, ebeveyn ve gözlemcinin değerlendirmiş oldukları ağrı puan ortalamaları, kontrol grubundaki ağrı puan ortalamalarından istatistiksel anlamda önemli derecede daha düşük olduğu saptanmıştır (p0.05). Sonuç: İntravenöz kan alma işlemi sırasında Palm Stimulatorun kullanımının çocuklarda işlem sırasındaki ağrıyı azaltmada etkili bir yöntem olduğu bunun yanında Palm Stimulatorun kan alınan koldaki aynı avuç içinde ya da kontralateral koldaki avuç içinde uygulanması arasında önemli düzeyde bir fark olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin, intravenöz kan alma işlemi gibi girişimsel işlemlerde ağrıyı azaltmak için etkili bir non-farmakolojik yöntem olarak Palm Stimulatoru kullanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effectiveness of the Palm Stimulator, which creates a tactile stimulus from the palm of the hand during intravenous blood sampling in children aged 8-12 years, in different hands to reduce the level of pain during the procedure. Material and method: The research was conducted as a randomized controlled, experimental study. The population of the study consisted of children aged 8-12 years who applied to the pediatric blood collection unit at Inonu University Turgut Ozal Medical Center. The sample of the study consisted of a total of 168 children assigned to the holding the Palm Stimulator in the palm of the blood collection arm (56), holding the Palm Stimulator in the palm contralateral of the blood collection arm (56) and control (56) groups. Research data were collected between May 2024-July 2024.“The Child Information Form, Children's Fear Scale, Facial Pain Scale-Revised and Visual Analog Scale”were used for the data collection. Descriptive statistics, analysis of variance, Levene test and multiple comparison test were used to analyze the data. Results: The mean pain scores of the children in the experimental groups where the Palm Stimulator was applied, assessed by the parents, children and the observer were found to be statistically significantly lower than the mean pain scores of the control group (p0.05). Conclusion: It was found that the use of Palm Stimulator during intravenous blood collection is an effective method in reducing the pain during the procedure in children, and there was no significant difference between the applying of Palm Stimulator in the palm of the same arm or in the palm of the contralateral arm during the blood collection procedure. It is recommended that nurses use Palm Stimulator as an effective non-pharmacological method to reduce the pain associated with intravenous blood collection.