Çalışan annelerin öz şefkat düzeyleri ile ebeveyn tükenmişliği ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between working mothers' self-compassion levels and parental burnout and professional burnout
- Tez No: 923906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Tükenmişlik, Öz Şefkat, Ebeveyn Tükenmişliği, Occupational Burnout, Self-Compassion, Parental Burnout
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, çalışan annelerin öz şefkat düzeyleri ile ebeveyn tükenmişliği ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkinin ve öz şefkat ve ebeveyn tükenmişliği değişkenlerinin mesleki tükenmişlik değişkeninin ne derece etkilediğinin incelenmesi; mesleki tükenmişlik değişkeninin yaş, eğitim durumu, aile gelir durumu, çalışılan sektör, çalışma yılı gibi değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nicel veri analizi kullanılmış ve ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Çalışmaya farklı sektörlerde çalışan 403 anne katılmıştır. Veri toplama aracı olarak ''Tükenmişlik Ölçeği Kısa Formu'', ''Öz Duyarlık Ölçeği'', ''Ebeveyn Tükenmişliği Değerlendirmesi'' ölçeği ve ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Verilerin analizi ''SPSS 23'' programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, Çoklu Regresyon Analizi; verilerin ikili grup karşılaştırmalarında ise Mann Whitney U testi ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında ise Kruskall Wallis-H testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, çalışan annelerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile araştırmada kullanılan değişkenlerin (yaş, eğitim durumu, aile gelir durumu, çalışılan sektör, çalışma yılı, çocuk sayısı) anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Çalışan annelerin öz şefkat düzeyleri ile mesleki tükenmişlik ve ebeveyn tükenmişlikleri arasındaki ilişki incelendiğinde değişkenler arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışan annelerim mesleki tükenmişlik düzeyleri ile ebeveyn tükenmişlikleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışan annelerin öz şefkat ve ebeveyn tükenmişlik düzeylerinin, mesleki tükenmişlik düzeylerini anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the self-compassion levels of working mothers and parental burnout and occupational burnout, and to examine the extent to which the variables of self-compassion and parental burnout affect the occupational burnout variable; and to examine whether the occupational burnout variable differs according to variables such as age, education level, family income status, sector of employment, and years of employment. Quantitative data analysis was used in the study and the relational screening model was utilized. 403 mothers working in different sectors participated in the study. ''Burnout Inventory Short Form'', ''Self-Compassion Scale'', ''Parental Burnout Assessment'' scale and ''Personal Information Form'' were used as data collection tools. Data analysis was done using the ''SPSS 23'' program. In the analysis of the data, Pearson Product Moment Correlation Coefficient and Multiple Regression Analysis were used to determine the relationships between the variables; Mann Whitney U test was used for pairwise group comparisons of data and Kruskall Wallis-H test was used for comparisons of more than two groups. As a result of the analysis, it was seen that the occupational burnout levels of working mothers and the variables used in the study (age, education level, family income status, sector of employment, years of employment, number of children) did not differ significantly. When the relationship between the self-compassion levels of working mothers and occupational burnout and parental burnout was examined, it was determined that there was a negative and moderately significant relationship between the variables. It was determined that there was a positive and moderate relationship between the occupational burnout levels of working mothers and parental burnout. It was also concluded that the self-compassion and parental burnout levels of working mothers significantly predicted occupational burnout levels.