Farklı fonksiyonel spor ekipmanlarıyla yapılan egzersizlerin diz fleksiyon ve ekstansiyon izokinetik kuvvetine etkisi
The effect of exercises with different sports equipment on knee flexion and extension isokinetic strength
- Tez No: 923907
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRSEL BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel spor ekipmanları, izokinetik dinamometre, diz fleksiyon ve ekstansiyon, Functional sports equipment, isokinetic dynamometer, knee flexion and extension
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı fonksiyonel spor ekipmanlarıyla yapılan egzersizlerin diz fleksiyon ve ekstansiyon izokinetik kuvveti üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmaya Gaziantep Süper Amatör Küme'de aynı takımda futbol oynayan, sezon sonu geçiş döneminde bulunan 26 gönüllü erkek futbolcu katılmıştır. Katılımcılar, randomize yöntemle antrenman grubu (AG, n=13) ve kontrol grubu (KG, n=13) olarak ikiye ayrılmıştır. Antrenman grubu, 8 hafta boyunca haftada 3 gün (pazartesi, çarşamba, cuma) fonksiyonel spor ekipmanlarıyla yapılan antrenmanlara katılmış, ancak futbol antrenmanlarına dahil edilmemiştir. Kontrol grubu ise fonksiyonel antrenman programına katılmamış, haftada 3 gün futbola özgü antrenmanlara devam etmiştir. Çalışma öncesi ve sonrası izokinetik kuvvet ölçümleri, Cybex Humac Norm Testing and Rehabilitation System (CSMI, USA) izokinetik test cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin normallik testi Shapiro-Wilk ile yapılmış, grup ve zaman etkileri iki yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA ile analiz edilmiştir (p < 0,05). Tüm analizler SPSS 22.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda, antrenman grubunun tüm açısal hızlarda (60°/s, 180°/s, 240°/s) extensor ve fleksor peak torque, work per repetition ve average power değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdiği tespit edilmiştir (p < 0,05). Ayrıca, antrenman grubundaki gelişimlerin kontrol grubuna göre daha belirgin olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, time to peak torque ve force decay time parametrelerinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu bulgular, fonksiyonel spor ekipmanlarıyla yapılan egzersizlerin diz fleksör ve ekstansör kaslarının kuvvet, dayanıklılık ve çabuk kuvvet parametrelerini geliştirdiğini ve futbolcularda performans gelişimi açısından önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda atletik performansın artırılması amacıyla fonksiyonel antrenman yöntemlerinin antrenman programlarına dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of exercises performed with different functional sports equipment on the isokinetic strength of knee flexion and extension. The study included 26 voluntary male football players from the same team competing in the Gaziantep Super Amateur League during the end-of-season transition period. Participants were randomly assigned to either the training group (TG, n=13) or the control group (CG, n=13). The training group participated in an 8-week functional training program, performed three days a week (Monday, Wednesday, Friday) using functional sports equipment, without participating in regular football training sessions. The control group did not take part in the functional training program but continued their football-specific training sessions on the same three days per week. Isokinetic strength measurements were conducted before and after the study using the Cybex Humac Norm Testing and Rehabilitation System (CSMI, USA). The normality of the data was tested using the Shapiro-Wilk test, and the effects of group and time were analyzed using two-way repeated measures ANOVA (p < 0.05). All statistical analyses were performed using SPSS 22.0 software. At the end of the study, statistically significant improvements (p < 0.05) were observed in the training group for extensor and flexor peak torque, work per repetition, and average power at all tested angular velocities (60°/s, 180°/s, 240°/s). Moreover, the improvements observed in the training group were more pronounced compared to the control group. However, no significant differences were found between the groups in time to peak torque and force decay time parameters. These findings indicate that exercises performed using functional sports equipment improve knee flexor and extensor muscle strength, endurance, and explosive power, thereby making a significant contribution to the performance development of football players. Accordingly, it is recommended that functional training methods be incorporated into training programs to enhance athletic performance.