Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının doğal afetlerdeki rolü: 6 Şubat 2023 depremleri örneği
The role of international non-governmental organisations in natural disasters: The case of 6 February 2023 earthquakes
  1. Tez No: 923912
  2. Yazar: ŞEMSETTİN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Afet, Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları, Deprem, Yardım, Natural Disaster, International Non-Governmental Organisations, Earthquake, Aid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Doğal afetler, yaşamı olağan sürecinden çıkartarak bireyleri yardıma muhtaç duruma getirmektedir. Afetlerin ardından bireysel ve yerel yardımlar devreye girmekte, bilhassa büyük afet durumlarında devletler her türlü olanaklarını kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu noktada, kimi zaman yaşanan afetin büyüklüğü ve olumsuz etkisi sonucu devletlerin diğer devlet, kurum ve kuruluşlardan destek talep ettiği görülmektedir. Bu kurumlar arasında yer alan uluslararası sivil toplum kuruluşları kapsamlı bir bölgede faaliyet göstermekte, sosyal alandaysa devletlerin yeterli olamadığı noktalarda toplum gereksinimlerinin giderilmesi amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bu bağlamda yürüttükleri faaliyetlerde, ulusal ve uluslararası ortamda diğer sivil toplum kuruluşları ve kamuoyuyla etkin bir dayanışma ve iletişim içerisinde hareket edebilmektedir. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ili merkezli, etkisi açısından Türkiye tarihinde görülen en büyük iki deprem yaşanmış, söz konusu sürecin ardından depremin yıkıcı etkilerinin büyüklüğü karşısında Türkiye Cumhuriyeti Devleti, uluslararası kamuoyundan destek talep etmiştir. Çalışmanın amacı, yaşanan bu depremler sonucu uluslararası sivil toplum kuruluşlarının rollerini incelemektir. Buna göre çalışmada; sivil toplum ve deprem konuları ayrıntıları ile ele alınmış, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremler sonrası uluslararası sivil toplum kuruluşlarının başta arama-kurtarma ve sağlık olmak üzere, barınma, gıda, lojistik ve finansal alanlarda sunduğu destekler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural disasters take life out of its usual process and make individuals in need of help. Following the disasters, individual and local aids come into play, and especially in cases of major disasters, states have to use all kinds of means. At this point, it is sometimes observed that states request support from other states, institutions and organisations due to the magnitude and negative impact of the disaster. International non-governmental organisations, which are among these institutions, operate in a comprehensive area and carry out activities in the social field in order to meet the needs of the society at points where states are not sufficient. In their activities in this context, they can act in effective solidarity and communication with other non-governmental organisations and the public at national and international level. On 6 February 2023, two of the largest earthquakes in the history of Turkey, centred in Kahramanmaraş province, were experienced, and the Republic of Turkey requested support from the international community in the face of the magnitude of the devastating effects of the earthquake. The aim of this study is to examine the roles of international non-governmental organisations as a result of these earthquakes. Accordingly, in this study, civil society and earthquake issues are discussed in detail, and the support provided by international non-governmental organisations in the fields of search and rescue and health, shelter, food, logistics and finance after the earthquakes on 6 February 2023 is discussed.