Medenî hukuk tüzel kişiliği kurma işlemi
Transaction of establishment of civil law judicial personality
  1. Tez No: 923920
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZ KAŞKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: tüzel kişilik, hukukî işlem, medenî hukuk, vakıf, dernek, kurma, judicial persons, legal transactions, civil law, foundation, association, establishment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışmanın konusunu, özel hukuk tüzel kişilerinden, Medenî Kanun ve kendi özel kanunlarında düzenlenmiş olan“medenî hukuk tüzel kişileri”olarak adlandırılan dernekler ve vakıflar oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Türk hukukunda medenî hukuk tüzel kişileri açısından, tüzel kişilik kurma işleminin niteliği, geçerlilik koşulları, geçerli olarak kurulmasının sonuçları ile bu işlemin geçersiz olarak doğması hâlinde olası hukukî sonuçların değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu konu, gerek hukukî işlem teorisi açısından gerekse tüzel kişiler teorisi bakımından önem taşımakta olduğu gibi pratik sonuçları da uygulamadaki uyuşmazlıkların çözümü açısından önem taşıyabilecek niteliktedir. Bununla birlikte, çalışmamız esas itibarıyla Türk hukukunda hukukî işlem ve tüzel kişilik teorisi bakımından bir değerlendirme yapmayı odak noktasına almıştır.
Özet (Çeviri)
The subject matter of this study consists of associations and foundations, among private law legal persons, which are regarded as“civil law legal persons”which are regulated in the Civil Code and their special statutes. This study aims to evaluate, as to civil law legal persons under Turkish law, the nature of the transaction for establishing personality, conditions for its validity, consequences of validly executing this transaction and legal consequences that may potentially arise in case this transaction is executed invalidly. This subject is of importance from the perspective of the legal transaction theory as well as judicial persons theory and its practical consequences may also be of relevance as to resolution of disputes in practice. However, our study essentially focuses on making an evaluation from the perspective of legal transaction and judicial persons theory under Turkish law.