Astım tanısı ile izlenen olguların cinsiyete göre klinik ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and demographic characteristics of cases followed with an asthma diagnosis by gender
- Tez No: 923923
- Danışmanlar: UZMAN ŞEBNEM ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Chest Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asthma, children, gender, clinic and sociodemographic features
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giriş ve Amaç: Astım çocukluk çağının en sık görülen kronik akciğer hastalığı olup kronik inflamasyona sekonder hava yollarının ataklar şeklinde tıkanması ile karakterizedir. Astım şiddeti ve klinik özellikleri cinsiyete göre değişiklikler gösterdiği ileri sürülmektedir. Biz bu çalışmada astım tanısı ile izlenen olguların cinsiyete göre sosyodemografik ve klinik özelliklerini inceledik. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2014-Ocak 2015 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk göğüs hastalıkları polikliniğinde astım tanısı ile izlenen 7-17 yaş arasındaki olgular çalışmaya alındı. Olguların sosyodemografik özellikleri ve astım şiddeti, astım kontrolü, atopi varlığı ve solunum fonksiyon testleri (SFT) gibi klinik özellikleri cinsiyete göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma 126'sı (%51.2) erkek, 120'si (%48.8) kız olmak üzere toplam 246 hasta ile yapıldı. Hastaların yaşları 7 ile 17 yıl arasında değişmekte olup, ortalaması 11.49±2.36 yıl idi. Cinsiyete göre sosyodemografik özellikler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Cinsiyete göre astım kontrolü durumu, besin alerjisi, atopik dermatit, alerjik rinit, aile atopi öyküsü gibi klinik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Olguların IgE ve inhalan panel düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: Asthma is the most common chronic lung disease in children and characterized by reversible obstruction of the airways secondary to chronic inflammation. It is suggested that the severity and clinical features of asthma vary by gender. In this study, we examined the gender difference in sociodemographic and clinical characteristics of asthma. Material and method: Patient with a diagnosis of asthma, aged 7-17 years who has been followed in pediatric pulmonary outpatient service in Sisli Hamidiye Etfal Research and Training Hospital between July 2014 and January 2015 were involved. The sociodemographic and clinical features such as severity of asthma, asthma control, atopy status and pulmonary function test parameters were compared according to gender. Results: A total of 246 cases (120 females, 126 males, aged 7 – 17 years old) were recruited. The mean age was 11.49±2.36 years. There were no statistically significant differences in the sociodemographic characteristics according to gender (p>0,05). There were no statistically significant differences in the clinical feature of asthma such as asthma control, atopy, food allergy, atopic dermatitis, allerjic rhinitis and family history of asthma according to gender (p>0,05). There were no significant differences in IgE levels and the inhalant panel (p>0.05). Although the mean pulmonary function tests parameters of the subjects were within the normal range, the female patients had higher % FEV1 and FEV1/FVC compared to male. Conclusion: Although there were no gender differences in sociodemographic and clinical features of asthma the female had higher some pulmonary function test parameters compared to male.