Dîvânlarda yer alan mesnevi biçimindeki mi'râciyyelerde kozmik unsurlar
Cosmic elements in the masnavi style mi'rājīyahs in dīvāns
  1. Tez No: 924020
  2. Yazar: SELİN RUKİYE KAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER MUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mi'râc, Mi'râciyye, Kozmik Unsurlar, İslâm Astronomisi, Classical Turkish Literature, Mi'râc, Mi'râciyye, Cosmic Elements, Islamic Astronomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Klasik Türk edebiyatı şairleri, Hz. Muhammed'e olan sevgi ve saygılarını bildirmek için divanlarında pek çok dinî türe yer vermişlerdir. Bu türlerden birisi de miʿrâciyyedir. Miʿrâciyye türünde Hz. Muhammed'in göklere çıkıp Allah ile görüşmesi mucizesine yer verilmektedir. Miʿrâc olayına uygun olarak şairler miʿrâciyyelerini kurgularken kozmik unsurlara da yer vermişlerdir. Klasik Türk edebiyatında pek çok şair miʿrâciyyelerinde feleklerden, gezegenlerden, burçlardan, doğa olaylarından vs. bahsetmişler ve bu kozmik unsurları kişileştirmişlerdir. Klasik Türk edebiyatı şairleri; bilgi birikimleri, gözlemleri ve sanatsal zekâlarıyla evrendeki unsurları şiirlerinde işleyerek güçlü kurgular oluşturmuşlardır. Bu çalışmamızda Usûlî, Azmîzâde Hâletî, Neşâtî, Yahyâ Nazîm, Ârif Süleymân, Sünbülzâde Vehbî ve Numân Mâhir'in divanlarındaki mesnevi biçiminde yazılmış miʿrâciyyelerinde kozmik unsurların kullanışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish literature poets, included many religious genres in their divans to express their love and respect for Hz. Muhammad. One of these types is miʿrâciyye. In the Miʿrâciyye genre, Hz. The miracle of Muhammad ascending to the skies and meeting with Allah is included. In accordance with the Miʿrâc event, poets also included cosmic elements while constructing their miʿrâc. In classical Turkish literature, many poets talk about the heavens, planets, zodiac signs, natural events, etc. in their miʿrâciyyas. They mentioned and personified these cosmic elements. Classical Turkish literature poets; They created strong fictions by using the elements of the universe in their poems with their knowledge, observations and artistic intelligence. In this study, the use of cosmic elements in the miʿrâciyyes written in the form of mesnevi in the divans of Usûlî, Azmîzâde Hâletî, Neşâtî, Yahyâ Nazîm, Ârif Süleymân, Sünbülzâde Vehbî and Numân Mâhir was examined.