Batıl inanç, kaygı ve dindarlık ilişkisinin bazı değişkenler açısından incelenmesi (İnönü Üniversitesi örneği)
Examining the relationship between superstition, anxiety and religiosity in terms of some variables (İnönü University example)
  1. Tez No: 924021
  2. Yazar: HÜMEYRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Batıl inançlar, kaygı, dindarlık, batıl inanç ve kaygı, batıl inanç ve dindarlık, Superstitions, anxiety, religiosity, superstition and anxiety, superstition and religiosity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin batıl inançlarının sosyolojik bir açıdan incelenmesi ve bu kavramın kaygı kavramı ve dindarlık ile ilişkisini ortaya koymaktır. Üniversite öğrencilerinde batıl inanç, dindarlık ve kaygı arasındaki ilişki yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi, bölüm, yaşanılan yer, aile ilişkileri, sosyal tabakalaşma, öznel dindarlık algıları gibi değişkenler açısından incelenmiştir. İlişkisel tarama yöntemi ve anket tekniği kullanılan araştırmanın evrenden amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen İnönü Üniversitesinde farklı fakültelerde eğitim gören toplam 450 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada“Batıl İnanç Kaygı Ölçeği”ve“Dindarlık Ölçeği”kullanılmıştır. İstatistiksel işlemler SPSS 24.0 istatistiksel programı ile yapılmış olup araştırma verilerinin normal dağılımda olması sebebiyle değişkenler arasındaki anlamlılık analizlerinde parametrik testler (t Testi, Anova Testi) kullanılmıştır. Anlamlılık analizlerinde anlamlılığın hangi gruplar arasında olduğunun tespit edilmesi amacıyla LSD testi uygulanmış, anlamlılık düzeyi (p) 0,05 olarak alınmıştır. Değişkenler arasındaki karşılıklı ilişkinin belirlenmesi amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Bu araştırmada öğrencilerin dindarlık düzeylerinde cinsiyet, bölüm, fakülte, hayatının çoğunun geçtiği yer, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aile üyelerinin birbirine yakınlığı, kendilerini dindar olarak görme değişkenlerinin etkili olduğu görülmüştür. Öğrencilerin batıl inanç kaygı düzeylerinde ise cinsiyet ve baba eğitim durumu değişkenlerinin etkili olduğu bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin dindarlık düzeyinin yüksek, batıl inanç kaygı düzeyinin orta seviyede olduğu ve öğrencilerin dindarlık ve batıl inanç kaygı düzeyi arasında pozitif yönlü düşük düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to sociologically examine students' superstitions and reveal its relationship with the concepts of anxiety and religiosity. The relationship between superstition, religiosity, and anxiety among university students has been analyzed in terms of variables such as age, gender, grade level, department, place of residence, family relationships, social stratification, and subjective perceptions of religiosity. The research, which uses a relational screening method and a survey technique, involves a total of 450 students from different faculties at İnönü University, selected through purposive sampling from the target population.“Superstition Anxiety Scale”and“Religiosity Scale”were used in the study. Statistical procedures were performed using the SPSS 24.0 statistical program, and since the data were normally distributed, parametric tests (t-test, ANOVA) were used in the significance analysis between variables. The LSD test was applied to determine which groups had significant differences, with the significance level (p) set at 0.05. A correlation analysis was conducted to determine the mutual relationship between variables. The findings showed that gender, department, faculty, place where the student spent most of their life, mother's educational level, father's educational level, closeness of family members, and self-perception of religiosity significantly affected students' religiosity levels. In contrast, gender and father's educational level were found to significantly influence students' superstition anxiety levels. The results indicated that students had a high level of religiosity, a moderate level of superstition anxiety, and a low positive relationship between students' religiosity and superstition anxiety levels.