Gelişmekte olan ülkelerde savunma harcamaları, kamu harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin panel veri analizi
The relationship between defense spending economic growth and government expenditures in developing countries
  1. Tez No: 924047
  2. Yazar: ELİF DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Kamu Harcamaları, Askeri Harcamalar, Economic Growth, Public Expenditures, Military Expenditures, Neo-Classical Approach, Benoid Hypothesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, 1997-2021 yılları arasında Türkiye dahil 37 gelişmekte olan ülkenin ekonomik büyüme, kamu harcamaları, askeri harcamalar ve beklenen yaşam süresi gibi makroekonomik değişkenleri panel veri analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, bu değişkenlerin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini analiz ederek, gelişmekte olan ülkeler için uygulanabilir kamu politikalarına dair çıkarımlarda bulunmaktır. Analiz sürecinde, Breusch-Pagan LM ve Pesaran CD testleri kullanılarak ülkeler arasında anlamlı bir yatay kesit bağımlılığı olduğu tespit edilmiştir. Birim kök testleri (Levin, Lin ve Chu; Im, Pesaran ve Shin; ADF-Fisher; PP-Fisher) ile değişkenlerin durağanlık durumları incelenmiş ve değişkenlerin bir kısmının birinci farkları alındığında durağan hale geldiği belirlenmiştir. Eşbütünleşme testleri sonucunda, değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişkinin var olduğu görülmüştür. Model seçiminde Hausman testi uygulanmış ve rassal etkiler modeli (RE) tercih edilmiştir. Ancak, heteroskedastisite sorununun varlığı nedeniyle en güvenilir tahminleri elde etmek amacıyla Feasible Generalized Least Squares (FGLS) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, beklenen yaşam süresi ve kamu harcamalarının ekonomik büyümeyi pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Bunun yanı sıra, askeri harcamaların da büyüme üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, Neo-Klasik iktisat teorisinin devlet harcamalarının büyümeyi olumsuz etkileyebileceği yönündeki görüşüyle çelişmekte ve Benoit hipotezini desteklemektedir. Benoit hipotezine göre, savunma harcamaları sanayi gelişimini teşvik edebilir, teknolojik ilerlemeyi destekleyebilir ve ekonomik büyümeye katkı sağlayabilir. Bu çalışmanın bulguları, askeri harcamaların ekonomik büyüme üzerinde doğrudan pozitif bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak, bu etkinin sürdürülebilir olabilmesi için askeri harcamaların sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla entegre edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, gelişmekte olan ülkeler için politika önerileri sunulmaktadır. Kamu kaynaklarının eğitim, sağlık ve altyapı gibi büyümeyi doğrudan destekleyen alanlara yönlendirilmesi gerekmektedir. Savunma harcamaları, ekonomik büyümeyi teşvik edecek sanayi ve teknoloji yatırımları ile bütünleştirilmeli ve bütçe dengesi içinde sınırlandırılmalıdır. Ülkeler arasındaki ekonomik yapıların farklılık gösterdiği göz önünde bulundurularak, politika yapıcıların homojen çözümler yerine ülkeye özgü stratejiler geliştirmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma askeri harcamaların ekonomik büyümeyi desteklediğini göstermekte ve Benoit hipotezini doğrulamaktadır. Ancak, askeri harcamaların tek başına ekonomik büyümenin ana unsuru olarak değerlendirilmemesi, bütçe kaynaklarının verimli şekilde kullanılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, macroeconomic variables such as economic growth, public expenditures, military expenditures and life expectancy of 37 developing countries, including Turkey, between 1997-2021 were examined by panel data analysis method. The main purpose of the study is to analyze the effects of these variables on economic growth and to make inferences about applicable public policies for developing countries. In the analysis process, it was determined that there was a significant cross-sectional dependency between countries by using Breusch-Pagan LM and Pesaran CD tests. Unit root tests (Levin, Lin, and Chu; Im, Pesaran and Shin; ADF-Fisher; PP-Fisher) and it was determined that some of the variables became stationary when their first differences were taken. As a result of the cointegration tests, it was seen that there was a long-term relationship between the variables. Hausman test was applied in model selection and random effects model (RE) was preferred. However, due to the presence of heteroskedasticity problem, the Feasible Generalized Least Squares (FGLS) method was used to obtain the most reliable estimates. The findings show that life expectancy and public expenditures affect economic growth positively and significantly. In addition, it has been determined that military expenditures have a positive and significant effect on growth. These results contradict the view of Neo-Classical economic theory that government spending can adversely affect growth and support the Benoit hypothesis. According to the Benoid hypothesis, defense spending can stimulate industrial development, support technological progress, and contribute to economic growth. The findings of this study reveal that military expenditures have a direct positive effect on economic growth. However, it is emphasized that in order for this effect to be sustainable, military expenditures should be integrated with industrial and technology investments. In line with the results obtained in the study, policy recommendations for developing countries are presented. Public resources need to be directed to areas that directly support growth, such as education, health and infrastructure. Defence expenditures should be integrated with industrial and technology investments that will stimulate economic growth and should be limited within the budget balance. Considering that economic structures differ between countries, policymakers need to develop country-specific strategies instead of homogeneous solutions. As a result, this study shows that military spending supports economic growth and confirms the Benoit hypothesis. However, it should not be forgotten that military expenditures alone should not be considered as the main element of economic growth, and budget resources should be used efficiently.