Marka aktivizminin tüketici satın alma davranışına etkisi
The impact of brand activism on consumer purchasing behavior
  1. Tez No: 924124
  2. Yazar: ASLI ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Aktivizmi, Tüketici Satın Alma Davranışı, Toplumsal Sorumluluk, Pazarlama Stratejisi Günümüzde, markaların sadece ürün ve hizmet sunumuyla değil, aynı zamanda toplumsal, çevresel ve politik konulara olan duyarlılıklarıyla da dikkat çekmeleri, marka aktivizminin önemini artırmıştır, Brand Activism, Consumer Purchasing Behavior, Social Responsibility, Marketing Strategy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde, markaların sadece ürün ve hizmet sunumuyla değil, aynı zamanda toplumsal, çevresel ve politik konulara olan duyarlılıklarıyla da dikkat çekmeleri, marka aktivizminin önemini artırmıştır. Bu çalışmanın amacı, marka aktivizminin tüketici satın alma niyeti üzerindeki etkisini araştırmak ve açıklamaktır. Bu amaçla, belirlenen markaları kullanan kişilere güvenirliği ve geçerliliği sağlanmış olan anket formu uygulanmış ve elde edilen verilerin analizinde, SPSS 21.0 ve AMOS 22.0 paket programları kullanılmıştır. Tezin önemi, tüketicilerin artan bilinç düzeyi ve markaların toplumsal sorumluluk anlayışının, satın alma kararlarını etkileme potansiyeline sahip olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Marka aktivizmi, sadece ticari başarı değil, aynı zamanda topluma ve dünyaya katkı sağlama amacını taşır. Bu çalışma, marka aktivizminin tüketici davranışları üzerindeki etkilerini anlamak ve pazarlama stratejilerine ışık tutmak adına önemlidir.
Özet (Çeviri)
In today's marketing world, the variety of influences on consumer purchasing decisions, especially with the increasing role of social media platforms, has drawn attention. Consumer purchasing decisions are a complex process shaped by the interaction of many factors. Consumer purchasing decision processes can be influenced by brand activism. Brand activism aims to show consumers a brand's stance on social, environmental, or political issues. This concept emphasizes not only brands' goal of being not-for-profit enterprises but also their contribution to the general welfare of society, the health of the planet, and the spread of justice. Brands embracing a values-driven agenda not only market their products but also lead positive change by fulfilling their social responsibilities. Therefore, the role of brand activism in consumer purchasing behavior is the subject of this study.