Sâmiha Ayverdi'nin eserlerinde mûsikî
Music in the works of Samiha Ayverdi
  1. Tez No: 924158
  2. Yazar: ELİF NİLÜFER UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME CANGÜZEL GÜNER ZÜLFİKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Samiha Ayverdi, Kenan Rifai, edebiyat ve müzik, tasavvuf müziği, Osmanlı musikisi, Samiha Ayverdi, Kenan Rifai, literature and music, sufi music, Ottoman music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Özet: Bu çalışma, mutasavvıf yazar Sâmiha Ayverdi'nin eserlerindeki mûsikî unsurlarını tespit ederek, mûsikîye atfettiği anlamı ve bu sanat dalını tasavvufî bir perspektiften ele alış biçimini incelemektedir. Güzel sanat dalları içinde özellikle mûsikîye değer verdiğini ifâde eden Ayverdi'nin mûsikî anlayışı, tasavvufun tevhit merkezli yaklaşımıyla uyumlu bir şekilde, mûsikîyi yalnızca estetik bir ifâde aracı değil, aynı zamanda bireyin mânevî olgunluğunu ve toplumsal değerlerin inşâsını destekleyen bir vâsıta olarak değerlendirir. Başta Yolcu Nereye Gidiyorsun ve Yaşayan Ölü romanları olmak üzere, eserlerinde mûsikîye tasavvufî bakış açısıyla yaklaşarak,“Türk mûsikîsi vahdetin sesidir.”ifâdesini mûsikîyle ilgili bütün yazılarında hissettirir ve bu bakış açısıyla dönemin diğer yazarlarından ayrılır. Çalışmada, Ayverdi'nin mûsikîye yüklediği sembolik anlamlar ve mûsikî-tasavvuf ilişkisi bağlamında sunduğu katkılar analiz edilmektedir. Ayverdi'nin mûsikîyi bireyin iç huzurunu ve mânevî gelişimini destekleyen bir araç olarak değerlendirmesi, çalışmayı güncel mûsikî anlayışlarıyla kıyaslama ve yeniden düşünme imkânı sağlamaktadır. Bu araştırma, hem tasavvuf hem de mûsikî alanında Sâmiha Ayverdi'nin katkılarını gün yüzüne çıkararak, bu iki alanın kesişim noktasına dâir önemli bir literatür boşluğunu doldurmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract: This study aims to examine Samiha Ayverdi's approach to music from a Sufi perspective and explore the meaning she attributes to music by identifying the musical elements in the works of the Sufi writer Samiha Ayverdi. Ayverdi, who expresses a particular appreciation for music among the fine arts, regards music not only merely as an aesthetic means of expression but also as a vehicle that supports an individual's spiritual maturation and the construction of social values, in line with the unifying perspective of Sufism. In her novels, especially in the“Yolcu Nereye Gidiyorsun”and“Yaşayan Ölü”, she approaches music from a Sufi standpoint. She conveys the idea that“Turkish music is the sound of unity”in all her writings about music and distinguishes herself from other authors of her time through this perspective. In this study, Ayverdi's symbolic interpretations of music and her contributions to the connection between music and Sufism are analyzed. By viewing music as a tool that supports inner peace and spiritual growth, Ayverdi's approach provides the opportunity to compare and reconsider current understandings of music. This research aims to shed light on Ayverdi's contributions to both Sufism and music, thereby filling an important gap in the literature at the intersection of these two fields.