Yeşil reklam içeriğinin ve çevresel farkındalığın satın alma niyeti üzerindeki etkisinin planlı davranış teorisi açısından incelenmesi
Investigation of the effect of green label advertising contents on the purchasing intention of environmentally aware consumers in terms of planned behavior theory
  1. Tez No: 924157
  2. Yazar: BEHÇET TAHİR BAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN BECAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Reklamcılık, Planlı Davranış Teorisi, Yeşil Tüketim, Çevresel Farkındalık, Yeşil Etiket
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma, yeşil etiketli reklamların tüketici algısı ve satın alma davranışı üzerindeki etkisini Planlı Davranış Teorisi çerçevesinde detaylı analizlerle incelemeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilirlik ve çevresel kaygıların artan önemi, markaların yeşil reklam stratejileri geliştirmelerini elzem hale getirmiştir. Bu bağlamda, tüketicilerin yeşil etiketli ürünlere yönelik algılarını belirlemek, bu algıların satın alma niyetlerini nasıl etkilediğini anlamak ve manipüle edilmiş ve edilmemiş reklam içeriklerini karşılaştırmak bu araştırmanın temel amaçları arasındadır. Çalışmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş olup, nicel veriler çevrimiçi bir anket aracılığıyla, nitel veriler ise derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Toplam 450 katılımcıdan elde edilen nicel veriler SPSS ve AMOS yazılımları kullanılarak analiz edilmiş, 20 katılımcıdan elde edilen nitel veriler ise MaxQDA kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, yeşil etiketli reklamların tüketicilerin satın alma niyetlerini etkilediğini, ancak güvenilirlik algısının bu etkiyi önemli ölçüde şekillendirdiğini göstermektedir. Araştırma ayrıca manipüle edilmiş reklam içeriğinin tüketici algısını ve karar verme süreçlerini nasıl değiştirdiğini de incelemektedir. Sonuçlar, yeşil reklam stratejilerinin etkinliğini artırmak için markaların güvenilir bilgi sağlamasının ve çevresel taahhütlerini şeffaf bir şekilde paylaşmasının önemini vurgulamaktadır. Metodolojisi ve kapsamı nedeniyle bu çalışma hem akademik literatüre hem de pazarlama stratejilerine önemli bir katkı sağlamakta ve alanında özgün ve öncü bir çalışma olarak benzersiz bir çalışma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of green-labeled advertisements on consumer perception and purchasing behavior through detailed analyses within the framework of the Theory of Planned Behavior. The increasing importance of sustainability and environmental concerns has made it essential for brands to develop green advertising strategies. In this context, determining consumers' perceptions of green-labeled products, understanding how these perceptions influence purchasing intentions, and comparing manipulated and non-manipulated advertisement content are among the primary objectives of this research. A mixed-method approach was adopted in the study, with quantitative data collected through an online survey and qualitative data obtained via in-depth interviews. The quantitative data gathered from 450 participants were analyzed using SPSS and AMOS software, while the qualitative data from 20 participants were evaluated using MaxQDA. Findings indicate that green-labeled advertisements influence consumers' purchasing intentions, but the perception of credibility significantly shapes this impact. The research also examines how manipulated advertisement content alters consumer perception and decision-making processes. The results highlight the importance of brands providing reliable information and transparently sharing their environmental commitments to enhance the effectiveness of green advertising strategies. Due to its methodology and scope, this study makes a significant contribution to both academic literature and marketing strategies, establishing itself as a unique and pioneering work in the field. Keywords : Green Advertising, Theory of Planned Behavior, Green Consumption, Enviromental Awareness, Green Label