Elektrik motorlarında meydana gelen arızaların enerji tüketimine etkisi
Effect of electric motor failures on energy consumption
- Tez No: 924220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN AYÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik motor arızaları, arıza tespiti, enerji tüketimi, motor verimliliği, Electric motor faults, fault detection, energy consumption, motor efficiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Son yıllarda artan döviz fiyatları sebebiyle özellikle ülkemizdeki işletmelerde enerji harcamaları bütçelerinde önemli bir yer tutmuştur. Bu nedenle enerji tüketimini azaltacak çalışmalar yapmaktadırlar. Elektrik motorlarının enerji sarfiyatı sanayide işletmelerde tüketilen enerji sarfiyatında en yüksek orana sahiptir. Bu nedenle elektrik motorlarında enerji tüketimi azaltmak işletmeler için çok önemlidir. Bu enerji tüketimini azaltmak için çeşitli çözümler üretilmektedir. Son yıllarda asenkron motorlar için verimlilik sınıflarının IE3 ve üstü şekilde olma zorunluluğu sebebiyle sistemdeki verimsiz motorlar daha verimli motorlarla değiştirilerek enerji tüketimleri azaltılmaktadır. Elektrik motorlarında meydana gelen arızalar enerji tüketimine olumsuz yönde etki etmektedir. Bu nedenle elektrik motorlarında arızaların doğru tespit edilmesi, arızaların başlangıç seviyesinde tespiti ve doğru yöntemlerle arızaların giderilmesi enerji tüketimi açısından çok önemlidir.Tez çalışmasında ilk önce elektriksel arızaların sebepleri, çeşitleri ve sebep olduğu sonuçlar ele alınmıştır. Burada arızaların kaynakları belirtilmiştir. Daha sonra elektrik motor arızalarının tespit yöntemleri ele alınmıştır. Her tespit yöntemiyle ilgili örneklendirme anlatılmıştır. Ayrica meydana gelen arızaların enerji tüketimine etkileri belirtilmiştir. Tez çalışmasının son aşamasında öncelikle iki tip motor ele alınarak öncelikle arızalı durumu incelenmiş. Daha sonra arızaların tespit edilme ve giderilme yöntemleri ayrıntılı şekilde anlatılmıştır. Arıza giderildikten sonraki değerler ilk değerleriyle kıyaslanıp enerji tüketimine etkisi değerlendirilmiştir. Son örnekte ise elektrik motorunun imalat sürecinden başlanarak arıza tarihçesi ele alınmıştır.3 kez arızalı duruma gelmesinin enerji tüketimine etkisi ve arıza giderim maliyeti hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yenisi ile değişiminin ekonomik olma durumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, due to the increasing foreign exchange rates, energy expenditure has taken an important place in the budgets of businesses in our country. For this reason, they are carrying out studies to reduce energy consumption. The energy consumption of electric motors has the highest rate in the energy consumption consumed in businesses in the industry. For this reason, reducing energy consumption in electric motors is very important for businesses. Various solutions are produced to reduce this energy consumption. In recent years, due to the requirement that the efficiency classes for asynchronous motors be IE3 and above, inefficient motors in the system are replaced with more efficient motors and energy consumption is reduced. Faults occurring in electric motors have a negative effect on energy consumption. For this reason, correct detection of faults in electric motors, detection of faults at the initial level and elimination of faults with the right methods are very important in terms of energy consumption. In the thesis study, firstly, the causes, types and results of electrical faults are discussed. The sources of the faults are specified here. Then, the detection methods of electric motor faults are discussed. An example is given for each detection method. In addition, the effects of the faults that occur on energy consumption are stated. In the last stage of the thesis study, two types of motors were considered and firstly their faulty status was examined. Then, the methods of detecting and eliminating faults were explained in detail. The values after the fault were eliminated were compared with the initial values and the effect on energy consumption was evaluated. In the last example, the fault history of the electric motor was taken into consideration starting from the manufacturing process. The effect of being faulty 3 times on energy consumption and the cost of fault elimination were calculated. According to the results obtained, the economic situation of replacing it with a new one was evaluated.