Bir helikopter motorunun termodinamik ve termoekonomik incelemesi
Thermodynamic and thermoeconomic study of a helicopter engine
  1. Tez No: 924297
  2. Yazar: CENGİZHAN GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR HİKMET KARAKOÇ, DOÇ. DR. ÖZGÜR BALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Sivil Havacılık, Energy, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Turboşaft motor, Termodinamik analiz, Termoekonomik analiz, Sürdürülebilirlik, Turboshaft engine, Thermodynamic analysis, Thermoeconomic analysis, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma helikopterlerde kullanılan bir turboşaft motorunun (TSE) performansını değerlendirmek için termodinamik, sürdürülebilirlik, çevresel ve ekonomik analizler sunmaktadır. Dört farklı motor çalışma seviyesi (%50 Güç, %75 Güç, %100 Güç ve Maksimum Güç) için gerçekleştirilen analiz sonucunda; TSE'nin enerji verimleri %22.22 (%50 Güç), %25.09 (%75 Güç), %27.32 (%100 Güç) ve %28.14 (Maksimum Güç) olarak hesaplanırken, ekserji verimleri sırasıyla %50 Güç için %20.93, %75 Güç için %23.64, %100 Güç için %25.73 ve Maksimum Güç için %26.51 olarak bulunmuştur. Ekserji Maliyet Enerji Kütle (EXCEM) yöntemi kullanılarak yapılan termoekonomik inceleme sonucunda ise; motorun maliyet akışının 4.26 kWh/$ (%50 Güç), 5.39 kWh/$ (%75 Güç), 6.72 kWh/$ (%100 Güç) ve 7.68 kWh/$ (Maksimum Güç) olarak hesaplanmıştır. Motor komponentleri seviyesinde yapılan analiz sonucunda ise; en yüksek ekserji yıkımına sahip kısım olması nedeni ile yanma odasının motor performansını olumsuz olarak etkilediği görülmüştür. Yanma odasının maksimum ekserji yıkımı motorun değişen performans test aşamaları için 1142.13 kW ile 2051.50 kW arasında değişmektedir. Bu çalışmada ayrıca motorun ve alt bileşenlerinin ekserji yıkım oranı, ekserji kayıp oranı, atık ekserji oranı, ekserjetik iyileştirma potansiyeli, ürün kayıp oranı, yakıt ekserji kayıp oranı, çevresel etki faktörü, ekolojik etki faktörü, sürdürülebilirlik verim faktörü, ekserjetik sürdürülebilirlik indeksi, ekolojik objektif fonksiyonu ve ekolojik sürdürülebilirlik indeksi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study presents thermodynamic, sustainability, environmental and economic analyses to evaluate the performance of a turboshaft engine (TSE) used in helicopters. Based on the analyses conducted for four different engine operating levels (50% Power, 75% Power, 100% Power, and Maximum Power), the energy efficiencies of the TSE were calculated as 22.22% (50% Power), 25.09% (75% Power), 27.32% (100% Power), and 28.14% (Maximum Power), respectively. The exergy efficiencies were found to be 20.93% for 50% Power, 23.64% for 75% Power, 25.73% for 100% Power, and 26.51% for Maximum Power. Through a thermoeconomic analysis using the Exergy Cost Energy Mass (EXCEM) method, the cost flow of the engine was determined to be 4.26 kWh/$ (50% Power), 5.39 kWh/$ (75% Power), 6.72 kWh/$ (100% Power), and 7.68 kWh/$ (Maximum Power). An analysis at the engine component level revealed that the combustion chamber negatively impacts engine performance due to having the highest exergy destruction. The maximum exergy destruction of the combustion chamber ranged from 1142.13 kW to 2051.50 kW across the varying performance test stages of the engine. Additionally, this study calculated the exergy destruction rate, exergy loss rate, waste exergy rate, exergetic improvement potential, product loss rate, fuel exergy loss rate, environmental impact factor, ecological impact factor, sustainability efficiency factor, exergetic sustainability index, ecological objective function, and ecological sustainability index for the engine and its components.