Şizofreni hastalarına çevrimiçi platformda verilen psikoeğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi ve hastalığa/tedaviye uyum ve konfor düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effectiveness of psychoeducation given to schizophrenia patients on an online platform and investigation of its effect on adaptation to illness/ treatment and comfort levels
- Tez No: 924321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL IŞIK KÜPCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, uyum, konfor, psikoeğitim, hemşirelik, çevrimiçi eğitim, Schizophrenia, adaptation, comfort, psychoeducation, nursing, online education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Şizofreninin tedavisinde psikofarmaya ek olarak hastaların iç görülerini artırmak, hastalığa uyumlarını sağlamak, hastalığın getirdiği olumsuz etkileri azaltmak, hem hastanın hem de bakım verenin psikolojik yüklerini hafifletmek için hastalara ya da hasta ve ailelerine yönelik psikoeğitim programları sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada psikoeğitim programı ve psikoeğitim kitapçığı ile şizofreni hastalarının hastalığa, tedaviye uyumunu ve hastalığı hayatlarına entegre edip konfor düzeylerini artırmak amaçlanmıştır. Eğitimden önce ve sonra katılımcılar sosyo-demografik bilgi formu, Şizofreni Hastalık Bilgi Formu, Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği (KHUÖ), İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği (İUBÖ) ve Genel Konfor Ölçeğinin Kısa Formunu (GKÖ-KF) doldurmuş olup gerekli bilgiler toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezine kayıtlı olan, şizofreni sebebi ile en az bir kez hastaneye yatmış ve araştırmaya katılmak için gönüllü olan 20 şizofreni hastasından oluşmaktadır. Psikoeğitim programı altı ay boyunca online platformlar üzerinden yapılmıştır. Veriler Haziran 2023- Ocak 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Psikoeğitim programı sonrası hastaların Şizofreni Bilgi Testine verdikleri doğru cevap oranları artmıştır. Katılımcıların KHUÖ ön test skoru 70,15±12,34 iken son test skoru 86,95±10,91. İUBÖ ön ve son test ortalamaları değişmemiş olup 20,6±3,2'idir. GKÖ-KF ön test puanı 101,4±18,08 iken son test puanı 115,5±16,18. Tüm bu artışlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup elde edilen verilere göre psikoeğitim programının şizofreni hastalarının hastalığa uyumunu ve konfor seviyelerini arttırdığı kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to psychopharmaceuticals in the treatment of schizophrenia, psychoeducation programs for patients or patients and their families are frequently used to increase patients' insight, ensure their adaptation to the disease, reduce the negative effects of the disease, and relieve the psychological burden of both the patient and the caregiver. In this study, the aim was to increase schizophrenia patients' adaptation to the disease and treatment, and to integrate the disease into their lives and increase their comfort levels with the psychoeducation program and psychoeducation booklet. Before and after the education, the participants filled out the sociodemographic information form, Schizophrenia Disease Information Form, Chronic Disease Adaptation Scale (CDAS), Medication Adherence Reporting Scale (DAS), and Short Form of General Comfort Scale (SSC-SF) and the necessary information was collected. The sample of the study consisted of 20 schizophrenia patients who were registered with the Community and Mental Health Center, had been hospitalized at least once due to schizophrenia, and volunteered to participate in the study. The psychoeducation program was conducted over six months via online platforms. The data were collected between June 2023 and January 2024. After the psychoeducation program, the rate of correct answers given by the patients to the Schizophrenia Knowledge Test increased. While the participants' CDAS pre-test score was 70.15±12.34, the post-test score was 86.95±10.91. The DAS pre- and post-test means did not change and were 20.6±3.2. The SSC-SF pre-test score was 101.4±18.08, while the post-test score was 115.5±16.18. All of these increases were found to be statistically significant and according to the obtained data, hypotheses H2 and H4 were proven, but H1 and H3 could not be fully answered.