Şizofreni tanısı ile takip edilen hastalarda cerebellum lobül hacimlerinin MR görüntüler kullanılarak değerlendirilmesi
The evaluation of cerebellum lobular volumes in patients followed by the diagnosis of schizophrenia using MR images
- Tez No: 571131
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR SEVİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Cerebellum hacmi ve lobülleri, şizofreni, manyetik rezonans görüntüleme, VolBrain, CERES, Cerebellum volume and lobules, schizophrenia, magnetic resonance imaging, VolBrain, CERES
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Şizofrenide cerebellum hacminin ölçümü, hastalığın etyolojisinde ve sürecinde ortaya çıkan nöroanatomik değişiklikleri tespit etmek için önemlidir. Çalışmanın amacı, şizofreni hastalarında cerebellum lobül hacimlerini kranial manyetik rezonans görüntüler kullanarak VolBrain programı üzerinden otomatik olarak ölçmek ve sonuçları sağlıklı grup ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya psikiyatri polikliniğinde DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış 57 hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Kontrol ve vaka gruplarında, kranial manyetik rezonans görüntülerdeki cerebellum lobül hacimleri çevrimiçi VolBrain programı CERES tekniği ile otomatik olarak ölçülmüştür. Bulgular: Şizofrenlerde lobül V ve lobül VI'nın totali, sol lobül V ve sol lobül X hacmi azalmıştır. Ayrıca lobül I-II, III ve VIIB'nin totali, sağ ve sol lobül I-II, lobül III ve lobül VIIB bölümlerinde daha büyük hacim bulunmuştur. Sonuç: Şizofren hastalarda cerebellum'da hacmi azalan lobül I-II ve III emosyonel işlev, lobül V sensorimotor, emosyonel ve motor işlev, lobül VI ve X bilişsel işlev bozukluğu ile ilişkilidir. Ayrıca lobül VI hacim azalması emosyon, bellek ve bilginin geri çağırılması işlevlerinin bozukluğunu gösteren anatomik bölgedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Measurement of the volume of cerebellum in schizophrenia is important for detecting neuroanatomical changes in the etiology and process of the disease. The aim of the study was to measure the cerebellum lobule volumes in patients with schizophrenia using the cranial magnetic resonance images automatically on the VolBrain system and to compare the results with the healthy group. Methods: Fifty-five patients with schizophrenia according to DSM-IV-TR diagnostic criteria and 50 healthy controls were included in the study. In control and case groups, cerebellum lobule volumes on cranial magnetic resonance images were measured automatically by the online VolBrain program CERES technique. Results: In schizophrenia, total volume of lobule V and lobule VI, volume of left lobule V and left lobule X decreased. In addition, larger volume was found in total of lobules I-II, III and VIIB, right and left lobules I-II, III and VIIB. Conclusion: In schizophrenic patients, decreasing volume in cerebellum is associated: for lobules I-II and III with emotional dysfunction, for lobule V with sensorimotor, emotional and motor dysfunction, for lobules VI and X with cognitive dysfunction. Furthermore, the volume decrease of lobule VI is anatomical regions that show the disorders of emotion, memory and retrieval of information.