Ahırlı (Konya) ilçesinde Triticale bitkisinde süne (Eurygaster spp.)'nin popülasyon gelişimi ve yumurta parazitlenme oranının belirlenmesi
Determinaton of population development and egg parasitization rate of sunn pest (Eurygaster spp.) on Triticale plant in Ahırlı (Konya) district
  1. Tez No: 924367
  2. Yazar: MİNE ATAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahırlı, Popülasyon Gelişimi, Süne, Triticale, Yumurta Parazitoiti, Ahırlı, Egg parasitoid, Population Development, Sunn pest, Triticale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu çalışma, Ahırlı (Konya) ilçesinde Triticale bitkisi üzerinde zarar yapan süne (Eurygaster spp.)'nin popülasyon gelişimi ve yumurta parazitlenme oranını saptamak için 2022-2023 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmalar Ahırlı ilçesine bağlı Hengeme, Hamzalar ve Çukurbucak lokasyonlarında yapılmıştır. Bu lokasyonların aralarında en az 2 km uzaklıkta olan 3'er adet Triticale tarlası belirlenmiştir. İki üretim mevsimi boyunca her Triticale tarlasında haftalık kontroller yapılarak sünenin popülasyon gelişimi belirlenmiştir. Çalışmayı yürütebilmek için popülasyon gelişiminin belirlenmesinde ergin sayımı için atrap ile örnekleme yapılmıştır. Parazitlenme oranının belirlenmesi için ise gözle kontrol yöntemi kullanılmıştır. Haftalık kontroller sırasında ergin sayısı, parazitlenmiş ve parazitlenmemiş yumurta paketi sayımları yapılıp; parazitlenmiş yumurta paketleri toplanıp cam tüplerde muhafaza edilmiştir. Ahırlı ilçesinde Triticale ekim alanlarında 2022-2023 yıllarında sünenin ergin popülasyonu en fazla Hengeme lokasyonunda sırasıyla 25 ve 5 adet/hafta, Hamzalar lokasyonunda sırasıyla 16 ve 10 adet/hafta ve Çukurbucak lokasyonunda sırasıyla 13 ve 3 adet/hafta olarak tespit edilmiştir. Çalışma alanlarında tespit edilen yumurta paketlerinin parazitlenme oranı 2022-2023 yıllarında Hengeme lokasyonunda sırasıyla %66.67 ve 100, Hamzalar lokasyonunda her iki yılda da %100, Çukurbucak lokasyonunda 2022 yılında %100 oranında bulunurken, 2023 yılında yumurta paketi bulunamamıştır. Ahırlı ilçesinde küçük alanlarda Tritikale yetiştiriciliği yapan üreticilere süne için kimyasal mücadele yapmamaları tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2022-2023 to determine the population development and egg parasitism rate of Eurygaster spp. on Triticale crops in Ahırlı (Konya) district. The studies were conducted in Hengeme, Hamzalar and Çukurbucak locations of Ahırlı district. Three Triticale fields were identified at least 2 km apart from these locations. Weekly checks were carried out in each Triticale field during two production seasons to determine the population development of the sunn pest. In order to carry out the study, sampling was done with atrap for adult counts to determine the population growth. Visual control method was used to determine the parasitization rate.During the weekly controls, the number of adults, parasitized and unparasitized egg packets were counted and parasitized egg packets were collected and preserved in glass tubes. In the Triticale cultivation areas of Ahırlı district in 2022-2023, the maximum number of population was 25 and 5 adult/week respectively at Hengeme location, 16 and 10 adult/week respectively at Hamzalar location, 13 and 3 adult/week respectively at Çukurbucak location. The parasitization rate of the egg packages detected in the study areas was 66.67% and 100 in 2022-2023 at the Hengeme location, 100% in both years at the Hamzalar location, 100% in 2022 at the Çukurbucak location, while no egg package was found in 2023. In Ahırlı district, it can be recommended to the producers who cultivate Triticale in small areas not to use chemical in the control of the sunn pest.