Avni Lifij resimlerinde figür ve mekan
Figure and space in Avni Lifij's paintings
  1. Tez No: 924444
  2. Yazar: UĞUR MORALAR
  3. Danışmanlar: PROF. MELİHAT TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avni Lifij, Mekan, Figür, Peyzaj, İzlenimcilik, Avni Lifij, Space, Figure, Landscape, Impressionism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türk Resim Sanatı içinde önemli yere sahip olan 1914 Kuşağı, Çallı Kuşağı olarak isimlendirilen ressam grubu içerisinde bulunan Hüseyin Avni Lifij, 1914 Kuşağı Ressamları ile birrlikte dönemin resim sanatına yeni bir bakış açısı getirmiştir. Kompozisyonda figürün çağdaş anlamda cesaret ile kullanılması için gayret harcamıştır. Avni Lifij 1886' da Samsu'un Ladik ilçesinde doğmuş, İstanbul'da büyümüş ve yetişmiş, İstanbul'da başladığı tahsiline Paris'te“l'Ecole Nationale Speciale des Beaux-Arts”devam etmiştir. Yurda döndükten sonra farklı okullarda öğretmenlik görevi üstlenmiştir. Ülkemizde, döneminde farklı gazete ve dergilerde eleştiri yazıları kaleme almış, bir çok sergide eserleri sergilenmiştir. Genç yaşında Osman Hamdi Bey ile tanışması ve daha sonrasında Halife Abdülmecit Efendi ile tanıştırılması sanat hayatının başlangıcında, yaşamında dönüm noktası olmuştur. Osman Hamdi Bey'in desteği ve Halife Abdülmecit Efendi tarafından sağlanan burs ile Fransa'ya sanat eğitimine gönderilmiştir. Fransa'da 1909 ile 1912 yılları arasında dört yıl sanat eğitimi almıştır. Lifij'in Fransa'da bulunduğu yıllarda Avrupa'da sanat anlamında önemli değişiklikler olmakta, empresyonizm etkisini göstermekteydi. Lifij Avrupa'da bulunduğu dönem içerisinde yaşanan sanatsal değişimi izleme şansı bulmuştur. 19. Yüzyıl sonlarına başlayan değişim, 20. Yüzyıl başlarında gelişerek varolan sanat akımlarını etkilemiştir. Bu değişim ile izlenimcilik, dışavurumculuk ve kübizm akımlarının varoluş süreci başlamıştır. Lifij bu süreçte ortaya çıkan eserleri ve sanatçılarını yakından tanıma fırsatı elde etmiştir. Lifij'in eserlerini incelediğimizde, çok sayıda poşad tekniğinde yapılmış çalışma görmek mümkündür. Bunlar genellikle küçük ebatlarda yağlıboya çalışmalardır. Poşad çalışmalarına bakıldığında, figürlü ve figürsüz peyzajlar olarak görülmektedir. Lifij'in Poşadlarında izlenimci tekniğin yanısıra, kimi zaman dışavurumcu üsluba rastlanır. Çalışmalarında empresyonist etkilerin yoğun hissedildiği figürlü kompozisyonları dikkati çekmektedir. Peyzajlarında izlenimci üslubun içerisinde romantizm ve sembolizm etkileri görülürken, kuvvetli bir desen anlayışı ön plana çıkmaktadır. Almış olduğu akademik eğitim, kompozisyonlarında kendini göstermektedir. Çalışmalarında paletindeki renkler kimi zaman pastel, kimi zaman ise konuların özelliklerine göre sıcak renkler olabilmektedir. Lifij'in eserlerinde naürmart ve deniz kıyısı konulu kompozisyonlara rastlanamamaktadır. Sanatçının kendi üslubu içerisinde daha ciddi konulara eğilmek istemiş olması bu türden kompozisyonları çalışmasını engellemiş olabilir. Lifij fotoğraf sanatına da ilgi duymuş ve sanatsal değeri yüksek çalışmalar ortaya çıkarmıştır. Avni Lifij, usta bir desenci, empresyonist bir doğa ressamıdır. Mekan figür çözümlemelerindeki farklı yaklaşımları ile özgün bir kişilik, kompozisyon içindeki denge ve estetiği ön plana çıkaran, sanatçı kişiliği ile dikkat çeken, Türk Resim Sanatının en önemli temsilcilerindendir.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Avni Lifij, who is a member of the painter group called the 1914 Generation, Çallı Generation, which has an important place in Turkish Painting Art, brought a new perspective to the painting art of the period together with the 1914 Generation Painters. He made an effort to use the figure in the composition with courage in a contemporary sense. Avni Lifij was born in the Ladik district of Samsu in 1886, grew up and was raised in Istanbul, and continued his education, which he started in Istanbul, in Paris at“l'Ecole Nationale Speciale des Beaux-Arts”. After returning home, he took on a teaching position in different schools. In our country, he wrote critical articles in different newspapers and magazines during his time, and his works were exhibited in many exhibitions. Meeting Osman Hamdi Bey at a young age and later being introduced to Caliph Abdülmecit Efendi was a turning point in his life at the beginning of his artistic life. With the support of Osman Hamdi Bey and a scholarship provided by Caliph Abdülmecit Efeni, he was sent to France for art education. He received art education in France for four years between 1909 and 1912. During the years Lifij was in France, there were important changes in terms of art in Europe and impressionism was showing its influence. Lifij had the chance to observe the changes that took place during his time in Europe. The change that started in the late 19th century developed in the early 20th century and affected the existing art movements. With this change, the process of existence of impressionism, expressionism and cubism movements began. Lifij had the opportunity to closely get to know the works and artists that emerged during this process. When we examine Lifij's works, it is possible to see many works made in the poşad technique. These are generally small-sized oil paintings. When we look at his poşad works, they are seen as landscapes with and without figures. In addition to the impressionist technique, sometimes an expressionist style is encountered in Lifij's poşads. The figurative compositions in which impressionist influences are felt intensely in his works are noteworthy. While the influences of romanticism and symbolism are seen in the impressionist style in his landscapes, a strong understanding of pattern comes to the fore. The academic education he received shows itself in his compositions. The colors on his palette in his works can sometimes be pastel, and sometimes warm colors depending on the characteristics of the subjects. There are no compositions with the themes of naürmart and seashore in Lifij's works. The artist's desire to focus on more serious subjects within his own style may have prevented him from working on such compositions. Lifij was also interested in photography and produced works of high artistic value. Avni Lifij is a master pattern maker, an impressionist nature painter and an original personality with his different approaches in spatial figure analyses, who emphasizes balance and aesthetics in composition, and is one of the most important representatives of Turkish Painting Art, drawing attention with his artistic personality.