Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde çevrim içi derslerde WEB 2.0 araçları etkinlikleriyle B2 seviyesinde yazma becerisinin geliştirilmesi
Development of writing skills at B2 level with WEB 2.0 tools activities in online lessons in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 924445
  2. Yazar: EZEL TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, WEB 2.0 araçları, Z-Kitap, Writing skills, WEB 2.0 tools, Z-book
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dünyada her alanda kullanılan teknoloji, eğitimin kendisini teknolojiyle harmanladığı bir sisteme dönüşmesini kaçınılmaz kılmıştır. Özellikle tüm dünyada yaşanan COVID-19 salgını, Türkiye'de yaşanan 6 Şubat depremi, eğitimde teknoloji kullanım bilincini artırmıştır. Bu bilinç, eğitim amacıyla kullanılan platformların öğrenilmesini, kullanılmasını ve geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde, öğrenenlerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak, çevrim içi Türkçe dil öğretiminde kullanılmak amacıyla yazma becerisini geliştirecek WEB 2.0 araçlarıyla hazırlanabilecek eğitici etkinliklerin örneklenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi, doküman analizi kullanılmıştır. Betimsel analiz yöntemiyle WEB 2.0 araçları kullanılarak yazma becerisini geliştirecek etkinlikler tasarlanmıştır. Örneklem seçiminde doküman incelemesi sırasında yazma tür ve yöntemlerinin tamamına uygun etkinliklerin B2 seviyesinde tasarlanabileceği saptanmıştır. Yeni İstanbul Türkçesi Uluslararası Öğrenciler İçin Türkçe Ders Kitabı seti, 2021'de yayınlanan D-AOBM kazanımlarına göre içeriğini güncellemiştir. Kitabın Z-kitap biçiminin çoklu ortam materyali olarak kullanıma elverişli olması, çevrim içi derslerin işlenişini kolaylaştırmaktadır. Çalışma kapsamında 2006, 2015, 2019, 2024 Türkçe eğitim programları ve D-AOBM, Türkiye Maarif Vakfı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı, IM Ortaöğretim Türk Kültürü ve Medeniyeti Dersi Öğretim Programı, Türkçe ve Dil Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TDE-ARGEM), Yabancı Dil Eğitiminin Geliştirilmesi (YADEG), Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi Projesi, Türkiye'de Yabancı Dil Eğitiminde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi incelenmiştir. Çalışmanın problem durumunu, yazma becerisinin hem zihinsel hem de psikomotor bir süreç olmasından kaynaklı çevrim içi derslerde yazma eğitiminin sınıf ortamında bağımsız şekilde nasıl daha verimli ve kalıcı hale getirileceği oluşturmaktadır. Sonuç olarak, dil Türkçe öğrenen bireylerin ana dillerinde alfabeleri, yazma yönleri gibi farklılıklar bulunduğundan öğrenilmesi zor bir beceridir. Çevrim içi gerçekleşen derslerde öğrenmenin kalıcılığını sağlamak, öğrencilere dönütler vermek, akran değerlendirmesi, grup çalışması ya da bireysel olarak hazırlanan yazma çalışmalarının oluşturulması, sergilenmesi amacıyla WEB 2.0 araçlarıyla gerçekleştirilen etkinliklerin yazma becerisini geliştireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The technology used in every field in the world has made it inevitable for education to transform into a system that blends itself with technology. Especially the COVID-19 pandemic all over the world and the February 6 earthquake in Turkey have increased the awareness of the use of technology in education. This awareness has made it necessary to learn, use and develop the platforms used for educational purposes. In this study, it is aimed to exemplify the educational activities that can be prepared with WEB 2.0 tools to improve writing skills in order to be used in online Turkish language teaching in teaching Turkish as a foreign language, taking into account the individual differences of learners. Qualitative research method, document analysis was used in the study. With the descriptive analysis method, activities to improve writing skills were designed using WEB 2.0 tools. During the document analysis in sample selection, it was determined that activities suitable for all writing types and methods can be designed at B2 level. The new Istanbul Turkish Turkish Textbook for International Students set updated its content according to the D-AOBM outcomes published in 2021. The fact that the Z-book format of the book is suitable for use as a multimedia material facilitates the processing of online lessons. Within the scope of the study, 2006, 2015, 2019, 2024 Turkish education programs and D-AOBM, Turkey Maarif Foundation Turkish Language Teaching as a Foreign Language Program, IM Secondary Education Turkish Culture and Civilization Course Curriculum, Turkish and Language Education Research and Development Center (TDE-ARGEM), Development of Foreign Language Education (YADEG), Determination, Development and Monitoring of Students' Vocabulary Project, Improving the Quality of Foreign Language Education in Turkey Project were examined. The problem situation of the study is how to make writing education in online courses more efficient and permanent independently from the classroom environment due to the fact that writing skill is both a mental and psychomotor process. As a result, language is a difficult skill to learn since there are differences in the native languages of Turkish language learners such as alphabets and writing directions. It is thought that the activities carried out with WEB 2.0 tools in order to ensure the permanence of learning in online courses, to give feedback to students, peer evaluation, group work or individual writing works, and to create and exhibit them will improve writing skills.