Çocuk yoğun bakım ünitesinde crush sendromu tanısıyla takip edilen hastalarda mortalite ve morbiditenin değerlendirilmesi
Evaluation of mortality and morbidity in patients followed up with a diagnosis of crush syndrome in the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 924555
  2. Yazar: BERFİN ÇELİK ATİLLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ŞEVKETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım ünitesi(ÇYBÜ), crush sendromu, deprem, Pediatric Intensive Care Unit (PICU), Crush Sydrome (CS), child
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Crush Sendromu(CS); ezilme biçiminde yaralanma, uzun süreli sıkışma ve hareketsizlik sonucunda ortaya çıkar. Kasların aşırı derecede ezilmesi, hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmadığı durumda ölümle sonuçlanabilecek bir sürece ilerleyebilir. Ezilme sendromunda ölüm nedeni hipovolemik şok, hiperkalemi, hipokalemi, metabolik asidoz, akut miyoglobulinürik böbrek yetmezliği ve kompartman sendromudur. Bu çalışmada deprem gibi ezilme sendromuna sebep olabilecek bir durumda hastalara uygulanan tedavinin etkinliğini ve tedavinin başlangıç zamanına göre morbidite ve mortalitenin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 06 Şubat 2023 – 06 Mayıs 2023 tarihleri arasında hastanemiz çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) crush sendromu tanısıyla takip edilen 0-18 yaş arası çocuklar dahil edildi.Çalışma retrospektif ve tek merkezli olup, hastaların isim-soyisim, yaş, cinsiyet, ağırlık, vücut kitle indeksi(VKİ), deprem sonrası göçük altından kaçıncı saatte çıkarıldığı, başvuru sırasındaki labaratuvar bulguları, hastaların sistem bulguları, hastaların etkilenen vücut bölgeleri, uygulanan sürekli renal replasman tedavisi(CRRT), hiperbarik oksijen tedavisi(HBOT), plazmaferez ,sistemik antibiyotik tedavi süreleri , başvuru sırasındaki prism ve pelod skorları için dosyalar tarandı ve istatistikler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 13 hasta dahil edilmiştir.Hastaların ortalama yaşı 94,15 ay [18ay-168 ay]; %69,23 kız çocuktu.Hastaların altısının depremden sonra ortalama bulunma saati 40.83 olup ,yedisinin kurtarılma zamanı bilinmemekteydi. Sonuç: Deprem felaketlerinin üzerinden günler geçmesine karşın yıkıntıların altından çok sayıda canlı insanın çıkarılabileceğini unutmamalıyız. Erken ve destekleyici tedaviler uygulandığında ezilme sendromunda mortalite ve morbiditenin azaltılabileceği unutulmamalıdır
Özet (Çeviri)
Objective: Crush Syndrome; Crushing injury occurs as a result of prolonged compression and immobility. Excessive crushing of the muscles can progress to a process that can result in death if rapid and effective treatment is not applied. Materials and Methods: Children aged 0-18 years who were followed up for crush syndrome in the pediatric intensive care unit of our hospital between 06 February 2023 and 06 May 2023 were included. The study is retrospective and single-center. The files were scanned for the patients' names and surnames, age, at what time they were found after the earthquake, laboratory examinations at the time of application, system findings at the time of application, applied treatment sessions (CRRT, HBOT, Plasmapheresis, etc.) and the statistics were scanned using the SPSS 16.0 package program. was made using . Results: 13 patients were included in the study. The average age of the chldren was 94.15 months. The average time of arrival of six of the patients after the eartquake was 40.83, and the time of rescue of seven of them was unknown.