Oral skuamöz hücreli karsinom olgularında mikroçevrenin prognozla ve lenf nodu metastazı ile ilişkisi
Correlation of microenvironment with prognosis and lymph node metastasis in oral squamous cell carcinoma patients
  1. Tez No: 924556
  2. Yazar: NURŞAH ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA LEYLA CİNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser ilişkili fibroblastlar, tümörü infiltre eden lenfositler, desmoplastik reaksiyon, tümör stroma oranı, tümör tomurcuklanması, Cancer-associated fibroblasts, tumor-infiltrating lymphocytes, desmoplastic reaction, tumor stroma ratio, tumor budding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Giriş ve amaç: Oral skuamöz hücreli karsinom (OSHK), oral kavite kanserlerinin %90'ını oluşturmaktadır. Sigara ve alkol, en önemli etiyolojik faktörler olarak bilinmektedir. Tedavideki güncel gelişmelere rağmen OSHK için genel sağkalım oranları %69 civarında seyretmektedir. Güncel TNM evreleme sisteminde invazyon derinliği ve ekstranodal uzanım, T ve N evrelemesinde belirleyici parametreler olarak yerini alsa da mevcut evreleme ve derecelendirme sisteminin OSHK olgularının prognozunu öngörmede yeterli olmadığı bilinmektedir. Amacımız, son yıllarda kanser biyolojisinde belirleyici rol oynayan mikroçevre ilişkili parametreler olarak bilinen kanser ilişkili fibroblastlar, tümörü infiltre eden lenfositler, tümör tomurcuklanması, desmoplastik reaksiyon ve tümör stroma oranının OSHK olgularında prognoz ve lenf nodu metastazı ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi (MÜPEAH) Tıbbi Patoloji laboratuvarında 2017-2023 yılları arasında tanı almış OSHK olgularının tümöre ait H&E lamları incelendi. Tümör stroma oranı, tümör tomurcuklanması, desmoplastik reaksiyon ve santral, invaziv marjin ve total tümör alanında izlenen tümörü infiltre eden lenfosit oranı açısından histomorfolojik olarak, kanser ilişkili fibroblastların yoğunluğu ise α-SMA immün belirteci ile değerlendirildi. Elde edilen sonuçların lenf nodu metastazı ve sağkalım parametreleri ile ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Tümör tomurcuklanmasında, kanser ilişkili fibroblast yoğunluğunda, stromada artış, immatür stromal özellikler, kötü genel sağkalım ve lenf nodu metastazı varlığı ile ilişkili iken tümörü infiltre eden lenfosit oranında artışın bu açılardan koruyucu etkisinin olduğu görüldü. Çok değişkenli analizlerde tümör stroma oranı ve tümörü infiltre eden lenfositlerin genel sağkalım açısından bağımsız prognostik faktörler olduğu izlendi. Tümör stroma oranı ve total tümör alanında değerlendirilen tümörü infiltre eden lenfosit oranı, tek değişkenli analizlerde progresyonsuz sağkalımla ilişkili bulunurken, çok değişkenli analizlerde bu parametrelerin bağımsız etkisinin olmadığı saptandı. Kanser ilişkili fibroblast yoğunluğunda artış ve tümörü infiltre eden lenfosit oranında düşüşün tümör tomurcuklanmasında artış ile ilişkili olduğu görüldü. Erken evre olgularda yapılan analizlerde, tümör tomurcuklanması, kanser ilişkili fibroblast ve tümörü infiltre eden lenfosit yoğunluğunun lenf nodu metastazı ve genel sağkalım açısından belirleyici parametreler olduğu saptandı. Sonuç: Tümör tomurcuklanması, kanser ilişkili fibroblastlar, tümörü infiltre eden lenfositler, immatür stroma varlığı ve tümör stroma oranı, OSHK olgularının prognozunu etkileyen önemli parametrelerdir. Bu parametrelerin prognostik değerinin daha geniş olgu gruplarında yapılacak çalışmalarla test edilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Background: Oral squamous cell carcinoma (OSCC) constitutes 90% of oral cavity cancers. Smoking and alcohol are known to be the most important etiological factors. Despite current advancements in treatment, the overall survival rates for OSCC remain around 69%. Although depth of invasion and extranodal extension have become decisive parameters for T and N staging in the current TNM staging system, it is known that the existing staging and grading systems are insufficient in predicting the prognosis of OSCC cases. Tumor microenvironment and its components are considered as key factors in cancer biology in recent years. The aim of this study is to investigate the relationship between tumor microenvironment related parameters such as cancer-associated fibroblasts, tumor-infiltrating lymphocytes, tumor budding, desmoplastic reaction, tumor stroma ratio, and prognosis as well as lymph node metastasis in OSCC cases. Method: The H&E slides of OSCC cases diagnosed between 2017 and 2023 in the Marmara University Education and Research Hospital Pathology Laboratory were examined. Tumor stroma ratio, tumor budding, desmoplastic reaction, and the proportion of tumor-infiltrating lymphocytes in central, invasive margin, and total tumor areas were histomorphologically evaluated. The density of cancer-associated fibroblasts was assessed using the α-SMA immunohistochemistry. The relationship of the obtained results with lymph node metastasis and survival parameters was investigated. Results: Tumor budding, density of cancer-associated fibroblasts, stromal increase, immature stromal characteristics were found to be related to poor overall survival, and presence of lymph node metastasis, while an increase in the proportion of tumor-infiltrating lymphocytes had a protective effect in these aspects. In multivariate analysis, tumor stroma ratio and tumor-infiltrating lymphocytes were observed to be independent prognostic factors for overall survival. Tumor stroma ratio and the proportion of tumor-infiltrating lymphocytes in total tumor area were found to be associated with progression- free survival in univariate analysis, while in multivariate analysis, these parameters did not show independent effects. An increase in cancer- associated fibroblast density and a decrease in tumor-infiltrating lymphocyte proportion were found to be related to an increase in tumor budding. In early- stage cases, tumor budding, cancer-associated fibroblast density and tumor- infiltrating lymphocyte density were found to be decisive parameters for lymph node metastasis and overall survival. Conclusion: Tumor budding, cancer-associated fibroblasts, tumor-infiltrating lymphocytes, the presence of immature stroma, and tumor stroma ratio are found to be important prognostic parameters for OSCC. The prognostic value of these parameters needs to be tested in larger case series in future studies.