Üç boyutlu bir yumuşak doku rejenerasyon modeli geliştirilmesi
Development of a three-dimensional soft tissue regeneration model
  1. Tez No: 924571
  2. Yazar: BİRTAN TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE AKCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: 3D tissue model, gingival fibroblast, L929 cell line, hyaluronic acid, collagen, cell-matrix interaction, soft tissue regeneration, spheroid formation, biomaterial testing, cell invasion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomalzemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, insan diş eti fibroblast (HGF) hücreleri ve fare fibroblast hücre hattı (L929) kullanılarak farklı oranlarda kolajen ve hiyalüronik asit (HA) içeren hidrojeller ile geliştirilen üç boyutlu yumuşak doku modelinde hücre-matriks etkileşimlerinin incelenmesidir. Bu çalışma ile, yumuşak doku rejenerasyonu ve yeni biyomalzemeler için potansiyel bir model geliştirilmesi hedeflendi. Bireylerden izole edilmiş insan diş eti fibroblastları ve ticari L929 hücre hattı kullanılarak farklı hücre yoğunluğunda sferoidler oluşturuldu. Bu sferoidler, hücre-matriks etkileşiminin incelenmesi için farklı oranlarda kolajen ve HA içeren hidrojellerle gömüldü. Sferoid büyüme dinamikleri mikroskop görüntüleme ve görüntü analizi (ImageJ programı) ile değerlendirildi, metabolik aktiviteleri Presto mavisi testi ile ölçüldü ve hücre invazyonu ise; matriks içindeki uzantılar aracılığıyla analiz edildi. İnsan diş etinden ve L929 hücre hattından izole edilen fibroblastlardan elde edilen sferoidlerin, stabil bir yapı sergilediği gözlendi. L929 sferoidleri, kolajen ve HA bazlı hidrojellerde belirgin invaziv özellikler göstermişlerdir. İnsan diş etinden izole edilen fibroblast sferoidleri ise daha az invaziv davranış sergilemişlerdir. 3:2 kolajen/HA oranına sahip hidrojeller, her iki hücre tipi için en büyük sferoid hacmini sağlamıştır. Geliştirilen yeni yumuşak doku rejenerasyon modelinin, yumuşak doku rejenerasyonu ve biyomühendislik uygulamaları için elverişli olduğu gösterilmiştir. Bu tez çalışması hücre-matriks etkileşimlerinin daha iyi anlaşılmasında ve translasyonel modellerin kullanımı açısından literatüre katkı sağlamaktadır. İlerleyen çalışmalarda farklı hücre tipleri ve matriks bileşenleriyle modelin geliştirilmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present master's thesis is to investigate cell-matrix interactions in three-dimensional soft tissue model developed with hydrogels containing varying ratios of collagen and hyaluronic acid (HA), using human gingival fibroblast (HGF) cells and the rat fibroblast cell line (L929). This study aims to establish a potential soft tissue regeneration model and biomaterial development. Spheroids were formed utilising human gingival fibroblasts isolated from individuals and the commercially purchased L929 cell line at different cell densities. These spheroids were embedded in hydrogels containing varying ratios of collagen and HA to evaluate cell-matrix interactions. Spheroid growth dynamics were assessed through microscopic imaging and ImageJ analysis, metabolic activity was measured using the PrestoBlue assay, and cell invasion was analyzed via extensions within the matrix. Spheroids formed with human gingival fibroblasts and the L929 cell line exhibited stable structures. L929 spheroids displayed significant invasive properties in collagen- and HA-based hydrogels. In contrast, spheroids derived from human gingival fibroblasts demonstrated less invasive behavior. Hydrogels with a 3:2 collagen/HA ratio provided the largest spheroid volume for both cell types. The newly developed soft tissue regeneration model has been demonstrated to be suitable for applications in soft tissue regeneration and bioengineering. This thesis contributes to a better understanding of cell-matrix interactions and provides translational insights into the literature. Future studies aim to further develop the model with different cell types and matrix components.