Kooperatifler neden batar? Tarımsal kalkınma kooperatiflerinde kör alanlar ve başarısızlıkla ilişkisi
Why do cooperatives fail? Blind spots in agricultural devoloping cooperatives and their relationship to failure
- Tez No: 924570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JANSET AYTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kooperatifler, kör alanlar, başarısızlık, yerellik, topluluk oluşturmak, Cooperatives, blind spots, failure, locality, community development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışma konusu olan tarımsal kalkınma kooperatiflerinde başarısızlığa etki eden kör alanlar, görüşülen 6 tarımsal kalkınma kooperatifi yöneticisi, üyesi, çalışanı ve yöre insanlarından olmak üzere 13 kişiyle görüşmeler neticesinde analiz edilmiştir. Tezin yoğunlaştığı dönem, 1960 sonrası kentleşme ve 2000'ler sonrası köye dönüş süreci arasıdır. Araştırma, Sivas ilinin 5 ilçesinde, 1985-2023 yılları arasında bir dönem faaliyet göstermiş ve 7 ile 26 yıl arasında değişen işletme ömürleri olmuş 6 kooperatif üzerinden yapılmıştır. Bunlar faaliyetlerini sonlandırmış, dondurmuş, tasfiye sürecinde ya da halen yaşayan, ancak yönetimsel sorunlar yaşayan kooperatiflerdir. Çalışmada, tarımsal kalkınma kooperatiflerinin faaliyet süreçleri, kooperatifin hedefleri, üye profili, yönetim ve karar alma süreçleri, üretim kabiliyeti, çevre ve dış etkileyenleri, çatışma alanları, katılımcıların kooperatif algısı, kooperatifçilik geçmişi ve güncel durumu etrafında analiz edilmiş, başarısızlığı yol açan sorunları öngörmeyi engelleyen, kör alanda kalan nedenler irdelenmiştir. Kooperatiflerin kuruluşu aşamasında kör alanda kalan, girişimcilerin gündemine girmeyen bu konuların faaliyet sürecinde, araştırmaya konu her bir kooperatifte hangi yoğunlukta ve öncelikte yaşandığı ve bu kooperatiflerin başarısızlıklarını nasıl etkilediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
WHY DO COOPERATIVES FAIL? BLIND SPOTS IN AGRICULTURAL DEVELOPMENT COOPERATIVES AND THEIR RELATIONSHIP TO FAILURE The blind spot factors leading to the failure of agricultural development cooperatives, which constitute the focus of this study, were analyzed based on interviews conducted with 13 individuals, including members, managers of six agricultural development cooperatives, and local residents. The period emphasized in this thesis spans from post-1960 urbanization to the post-2000 rural repopulation period. The research was conducted in five districts of Sivas and focused on six cooperatives that operated between 1985 and 2023, with lifespans ranging from 7 to 26 years. These cooperatives have either ceased operations, suspended activities, entered liquidation processes, or continue to operate while facing managerial challenges. The study analyzes the operational processes of agricultural development cooperatives, including their objectives, member profiles, management and decision-making processes, production capabilities, environmental and external influences, areas of conflict, participants' perceptions of cooperatives, the historical and current state of cooperatives. Additionally, the study examines the underlying factors—remaining within blind spots—that prevent the ability to anticipate issues contributing to failure. The study examines the extent and priority of issues overlooked during the establishment phase of cooperatives—topics that remained outside the focus of entrepreneurs—and how these issues manifested in each cooperative analyzed. Additionally, it explores the impact of these factors on the failure of the cooperatives.