Biomechanical and thermal analyses of one-piece dental ımplants composed of titanium, zirconia, peek and GFR-PEEK ın anterior maxilla : a finite element analysis
Titanyum, zirkonya, peek ve GFR-PEEK'ten oluşan tek parça dental i̇mplantlarin anterior maksillada biyomekanik ve termal analizi: sonlu elemanlar analizi
  1. Tez No: 924574
  2. Yazar: OĞUZHAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ÇAĞRI DAĞAŞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior maksilla, dental implant, PEEK, sonlu eleman analizi, termal, Anterior maxilla, dental implant, PEEK, finite elemental analysis, thermal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Titanyum diş implantlarında yaygın olarak kullanılsa da, hipersensitivite, estetik kaygılar ve metal içermeyen tedavilere olan ilgi alternatif malzemelere yönelimi artırmıştır. PEEK ve türevleri, polimer bazlı malzemeler olarak estetik ve biyomekanik avantajlar sunmaktadır. Bu çalışma, ön maksillada titanyuma en iyi alternatif implant malzemesini belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, titanyum, zirkonyum, PEEK ve GFR-PEEK implantları test edilerek maksiller sol santral dişe yerleştirilmiştir. Gerilim dağılımını değerlendirmek için 30° açıda 100N kuvvet uygulanmış, alveoler kemikte maksimum ve minimum gerilimler, implantlarda ise Von Mises gerilimi ölçülmüştür. Ayrıca, 60°C'lik ısı 1 saniye uygulanarak servikal ve apikal bölgelerdeki sıcaklık değişimleri kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışma, PEEK implantlarının en yüksek maksimum ve minimum ana gerilim seviyelerini gösterdiğini ortaya koymuştur. Zirkonya implantlarının (Grup 2), alveoler kemikte en yüksek gerilim yoğunluğuna neden olduğu belirlenmiştir. Termal analiz sonuçlarına göre, titanyum implantların (Grup 1) servikal bölgede en yüksek sıcaklığa ulaştığı, apikal bölgede ise tüm gruplarda sıcaklık değerlerinin aynı olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak, tüm gruplarda servikal bölgedeki sıcaklıklar apikal bölgedekilerden daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: PEEK ve türevleri, ön çene implantları ve şiddetli hipersensitivite vakaları için titanyuma güvenilir alternatifler olarak umut vaat etmektedir. Ancak, kesin sonuçlar elde edebilmek için daha fazla in vivo ve klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Titanium is the primary material for dental implants, but interest in alternatives has grown due to hypersensitivity, aesthetics, and the trend toward metal-free treatments. Advances in chemistry have led to the use of polymer-based materials in dentistry, particularly Polyetheretherketone (PEEK) and its derivatives. These materials offer aesthetic benefits and physical properties closer to alveolar bone and dentin. This study aims to identify the best titanium alternative for implants in the anterior maxilla. Materials and Methods: The study tested four different dental implant materials—titanium, zirconium, PEEK, and GFR-PEEK—by placing one-piece 4.0-18 mm implants in the maxillary left central incisor. A 100N oblique force at a 30° angle was applied to evaluate stress distribution. Maximum and minimum principal stresses in the alveolar bone were analyzed, while implant stresses were measured using Von Mises stress (MPa). Thermal loading simulated an oral temperature of 60°C for 1 second, and temperatures at the cervical and apical implant-bone interfaces were recorded. Results: The study found that PEEK implants exhibited the highest maximum and minimum principal stress levels. Zirconia implants (Group 2) caused the highest stress concentration in the alveolar bone. Thermal analysis showed that titanium implants (Group 1) had the highest temperature in the cervical region, while all groups had identical temperatures in the apical region. Overall, cervical temperatures were higher than apical temperatures in all groups. Conclusion: PEEK and its derivatives show promise as reliable alternatives to titanium for anterior jaw implants and cases of severe hypersensitivity. However, further in vivo and clinical studies are needed for definitive conclusions.