Çukurova bölgesi'nde Citrivirus citri [Citrus leaf blotch virus (CLBV)]'nin satsuma mandarin ve kamkat bitkilerinde araştırılması, moleküler ve biyolojik tanılanması
Investigation, molecular and biological identification of Citrivirus citri [Citrus leaf blotch virus (CLBV)] in satsuma mandarin and kumquat plants in the Çukurova region
  1. Tez No: 924746
  2. Yazar: SAİME BÜŞRA FİDANCI AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET ÖNELGE, DOÇ. DR. DAVUT SONER AKGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: CLBV, Nagami kamkat, Satsuma, Çukurova, Türkiye, CLBV, Nagami kumquat, Satsuma, Cukurova, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Citrus leaf blotch virus (CLBV), Betaflexiviridae ailesi Citrivirus cinsine bağlı, 8747 nükleotid uzunluğunda tek sarmallı, pozitif anlamlı bir genomik RNA'ya ve 41 kDa'lık bir kılıf proteinine (CP) sahiptir. CLBV, özellikle sitranjlar üzerine aşılı Nagami kamkat ve kalamondin bitkilerinde aşı uyuşmazlığına neden olmaktadır. Bu çalışmada, Çukurova Bölgesi'ndeki kamkat ve Satsuma mandarinlerde görülen aşı noktası uyuşmazlıklarını incelemek amacıyla toplanan 143 örnek CLBV açısından araştırılmıştır. Toplanan örneklerde CLBV varlığı, RT-PCR, transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ve biyolojik indeksleme teknikleri kullanılarak saptanmıştır. RT-PCR analizlerinde kılıf protein (CP), hareket proteini (MP) ve RNA'ya bağımlı RNApolimeraz (RdRp) bölgelerine özgü primerler kullanılmış ve 1.5% agar jel'de sırasıyla 438 bp, 675 bp ve 456 bp'lik bantlar elde edilmiştir. Yapılan RT-PCR çalışmalarında %37,14 oranında bulaşıklık tespit edilmiştir. TEM'de kamkat, Etrog citron ve tütün bitkilerinde 960 nm boyutunda virüs partiküllerin gözlemlenmesiyle virüsün varlığını doğrulamıştır. Biyolojik indeksleme sonucunda, inokülasyon yapılan Dweet tangor yapraklarında klorotik lekeler, Etrog citron'da gövde çukurlaşması, Nicotiana benthamiana, N. glutinosa ve N. rustica fidelerinde internod kısalmasına bağlı genel bodurluk belirtileri gözlemlenmiştir. On izolatın nükleotid dizileri direkt sekanslama ile belirlenmiş ve NCBI GenBank'a OQ718432, PP726108, PP726109, OQ718433, PQ818280, PP726107, OQ718434, PQ818276, PQ818283, PQ818277, PQ818284, PQ034506, PQ818285, PQ818278, PQ818286, PQ818279, PQ818287, PQ818280, PQ818288, PQ818281 ve PQ818289 erişim numaralarıyla kaydedilmiştir. Bu diziler, NCBI'a kayıtlı diğer CLBV izolatları ile %96-99 oranında benzerlik göstermiştir. Bu çalışmada belirlenen CLBV izolatları ülkemiz için ilk kayıt olarak bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A member of the Citrivirus genus in the Betaflexiviridae family, Citrus leaf blotch virus (CLBV) has a 41 kDa coat protein (CP) and a single-stranded, positive-sense RNA genome with 8747 nucleotides. CLBV causes graft incompatibility, especially in Nagami kumquat and calamondin plants grafted on citrange rootstocks. This study investigated graft incompatibility symptoms observed in kumquat and Satsuma mandarin trees from the Çukurova region, with 143 samples analyzed for CLBV presence. In the collected samples was determined using RT-PCR, transmission electron microscopy (TEM) and biological indexing. RT-PCR analyses targeted code protein (CP), movement protein (MP), and RNA-dependent RNA polymerase (RdRp) regions, yielding amplicons of 438 bp, 675 bp and 456 bp respectively, on 1.5% agarose gels. The rate of infection was 37.14%. TEM confirmed CLBV by visualizing 960 nm virion particles in kumquat, Etrog citron, and Nicotiana spp. Biological indexing exhibited chlorotic blotching on Dweet tangor leaves, stem pitting in Etrog citron, and stunting with internode shortening in Nicotiana spp. seedlings. Sequencing of ten isolates deposited in GenBank under accession numbers OQ718432, PP726108, PP726109, OQ718433, PQ818280, PP726107, OQ718434, PQ818276, PQ818283, PQ818277, PQ818284, PQ034506, PQ818285, PQ818278, PQ818286, PQ818279, PQ818287, PQ818280, PQ818288, PQ818281, PQ818289 and showed 96–99% similarity to NCBI others CLBV sequences. The isolates identified in this study were reported as the first report for Türkiye.