Primer açık açılı glokom, psödoeksfoliatif glokom ve oküler hipertansiyon hastalarında optik koherens tomografi ve optik koherens tomografi anjiyografi bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of optical coherenece tomography and optical coherence tomography angiography findings in patients with primary open-angle glaucoma, psödoexfoliative glaucoma, and ocular hypertension
  1. Tez No: 924821
  2. Yazar: GÜLNAZ AYBUĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL İLKAY SEZGİN AKÇAY, DR. TUĞBA AYDOĞAN GEZGİNASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, oküler hipertansiyon, optik koherens tomografi anjiyografi, Primary open-angle glaucoma, ocular hypertension, optical coherence tomography angiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Primer açık açılı glokom (PAAG), psödoeksfoliatif glokom (PEG) ve oküler hipertansiyon (OHT) hastalarının mikrovasküler bulgularını optik koherens tomografi (OKT), optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile karşılaştırmak ve glokom hastalığında OKT ve OKTA parametrelerinin tanısal gücünü ortaya koymaktır. Metod: Çalışmamıza 167 hastanın 317 gözü dahil edildi. 76 göz OHT tanılı, 125 göz PAAG tanılı, 63 göz PEG tanılı idi. Kontrol grubu, polikliniğimize başvuran sistemik ve oftalmolojik yönden sağlıklı 35 gönüllü bireyin 53 gözünden oluşturuldu. Çalışmaya alınan bütün hastaların ayrıntılı oftalmolojik muayenesi yapıldı. Bu muayene kapsamında, refraksiyon değerleri ve en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK) saptandı. Biyomikroskopik ve gonyoskopik muayeneleri, pakimetri, Goldmann aplanasyon tonometresi ile göz içi basıncı (GİB) ölçümü, 90 D lens ile detaylı fundus muayeneleri yapıldı. Görme alanı (GA) incelemesi Humphrey Alan Analizörü (HAA) kullanılarak SITA 24-2 testi ile yapıldı. Hastaların OKT ve OKTA çekimleri SS-OKT (DRI Triton, Topcon, Japonya) kullanılarak yapıldı. Bulgular: PAAG ve PEG gruplarının çoğu erken evrede tespit edilmiş, ancak PEG grubunda orta ve ileri evrelerin daha yaygın olduğu görüldü. PEG grubunun rim alan değeri en düşük, linear cdr, vertikal cdr ve cup volüm değerleri en yüksek bulunmuştur. PAAG grubunda rim alanı, OHT ve kontrol gruplarına göre düşük, diğer parametreler ise yüksek çıkmıştır. Retina Sinir Lifi Tabakası (RSLT) analizinde, PEG grubunun tüm değerleri diğer gruplara göre en düşük bulunmuştur. PAAG grubunun RSLT santral, superior ve inferior kadran değerleri düşük, nazal değerlerde fark gözlenmemiştir. PEG grubunun Ganglion Hücre Tabakası (GHT)+ ve GHT++ değerleri tüm kadranlarda en düşük bulunurken, PAAG grubunun GHT+ ve GHT++ maküla-parafovea nazal, surperior ve inferior değerlerinin, OHT ve kontrol gruplarına göre düşük bulunmuştur. Peripapiller vasküler dansite (PVD) analizinde, PEG grubunun tüm değerleri en düşük bulunmuştur. PAAG grubunun OHT ve kontrol gruplarına göre nazal, superior ve inferior değerleri düşük, temporal değerlerde fark gözlenmemiştir. OKTA analizinde, süperfisyal vasküler dansite (SVD), derin vasküler dansite (DVD) ve koryokapiller vasküler dansite (KVD) değerleri kontrol grubunda en yüksek, PEG grubunda en düşük bulunmuştur. ROC analizlerinde, RSLT, GHT+, GHT++, PVD ve SVD değerlerinin glokom tanısında anlamlı AUC değerleri sunduğu görülmüştür. En yüksek AUC değerleri genellikle inferior ve superior kadranlarda tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan analizlerde, genel olarak kontrol grubunun değerlerinin en yüksek, PEG grubunun ise en düşük olduğu görüldü. OKTA ve OKT analizleri, glokom hastalarında en çok inferior kadranın, ardından superior kadranın etkilendiğini gösterdi. Glokom tanısında, OKTA ve OKT parametrelerinin benzer bir tanı koyma gücüne sahip olduğu görüldü. PVD ve SVD parametrelerinin inferior ve superior kadran değerleri glokom hastalarının takibinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to compare the microvascular findings of primary open-angle glaucoma (POAG), pseudoexfoliative glaucoma (PEG), and ocular hypertension (OHT) patients using optical coherence tomography (OCT) and optical coherence tomography angiography (OCTA) and to evaluate the diagnostic power of OCT and OCTA parameters in glaucoma. Method: Our study included 317 eyes from 167 patients. Among them, 76 eyes were diagnosed with OHT, 125 eyes with POAG, and 63 eyes with PEG. The control group consisted of 53 eyes from 35 healthy volunteers who were systemically and ophthalmologically normal. All participants underwent a detailed ophthalmological examination, including refraction measurements and determination of best-corrected visual acuity (BCVA). Additionally, slit-lamp biomicroscopy, gonioscopic examination, pachymetry, intraocular pressure (IOP) measurement with a Goldmann applanation tonometer, and detailed fundus examination with a 90D lens were performed. Visual field (VF) assessment was conducted using the Humphrey Field Analyzer with the SITA 24-2 test. OCT and OCTA imaging were performed using SS-OCT (DRI Triton, Topcon, Japan). Results: Most cases in the POAG and PEG groups were detected in the early stages; however, middle and advanced stages were more prevalent in the PEG group. The rim area value was the lowest in the PEG group, while linear CDR, vertical CDR, and cup volume values were the highest. In the POAG group, the rim area was lower compared to the OHT and control groups, while other parameters were higher. In Retinal Nerve Fiber Layer Thickness (RNFLT) analysis, all values in the PEG group were found to be the lowest among all groups. The central, superior, and inferior quadrant values of RNFLT in the POAG group were lower, whereas no significant differences were observed in nasal quadrant values. The Ganglion Cell Layer (GCL)+ and GCL++ values in the PEG group were the lowest across all quadrants, while the macula-parafoveal nasal, superior, and inferior GCL+ and GCL++ values in the POAG group were lower compared to the OHT and control groups. In peripapillary vascular density (PVD) analysis, all values in the PEG group were the lowest. In the POAG group, nasal, superior, and inferior PVD values were lower, while no significant differences were observed in temporal values. In OCTA analysis, superficial vascular density (SVD), deep vascular density (DVD), and choriocapillaris vascular density (CVD) values were the highest in the control group and the lowest in the PEG group. ROC analysis revealed that RNFLT, GCL+, GCL++, PVD, and SVD values provided significant AUC values for glaucoma diagnosis. The highest AUC values were generally observed in the inferior and superior quadrants. Conclusion: The analysis showed that the control group generally had the highest values, while the PEG group had the lowest. OKTA and OCT analyses indicated that the inferior quadrant, followed by the superior quadrant, was the most affected in glaucoma patients. In glaucoma diagnosis, OKTA and OCT parameters were found to have similar diagnostic power. PVD and SVD parameters, particularly the inferior and superior quadrant values, can be useful in the follow-up of glaucoma patients.