Rektum kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede CD8/NK hücre ilişkili çözünebilir mediyatörlerin rolü
The role of CD8/NK cell-related soluble mediators in prediction of response to neoadjuvant treatment in patients with rectal cancer
- Tez No: 924860
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT MAHSUNİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cd8/Nk hücre, Neoadjuvan tedavi, Rektal kanser, Cd8/Nk cell, Neoadjuvant therapy, Rectal cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Lokal ileri rektum kanserlerinde neoadjuvan tedavi kullanımı yaygın bir tedavi stratejisidir. Tedaviye alınan yanıt hastalar arasında büyük farklılıklar göstermekte olup; bazı hastalarda patolojik tam yanıt alınabilirken bazı hastalarda hastalığın ilerlediği görülmektedir. Yanıtın öngörülebilir olması tedavi sıralamasını ve şeklini değiştirebilir. Bu çalismanin amaci Rektum kanseri hastalarında ameliyat öncesi uygulanacak olan neoadjuvan tedavinin etkinliğini öngörmede serumda serbest halde bulunan ve bir çok kanserle ilişkili olan CD8 ve Nk Hücre ilişkili immun markerların(IL-2 , IL-4 , IL-6 , IL-10 , IL-17A , TNF-a , IFN gama , sFas ,sFasL, Granzyme A , Granzyme B , Perforin , Granulysin) rolünün belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Kasım 2023 – Kasım 2024 tarihleri arasında SBÜ İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniğinde yürütülmüştür. 01.11.2023-01.11.2024 tarihleri arasında hastanemize başvurmuş ve rektum kanseri tanısı almış ve neoadjuvan tedavi kararı verilmiş hastalardan neoadjuvan tedavi öncesi ve sonrası 2'şer tüp kan alınacak, 10 dakikalık 12000g standart santrifüj uygulaması sonrası serum ayrıştırılarak -80°C de saklanacaktır. Çalışma için yeterli sayıda hastaya ulaşıldıktan sonra serumlarda flow sitometri yöntemiyle immun markerlar çalışılacaktır. Neoadjuvan tedavi öncesinde ve sonrasında IV kontrastlı alt batın BT ile klinik evreleme yapılacak olan hastalarda neoadjuvana yanıt derecesi Modifiye Ryan Skoru'na göre iyi veya kötü olarak gruplandırılıp immun markerlarla karşılaştırılacaktır.Modifiye Ryan Skoru 0 ve 1 olan hastalar Grup 1'i ; Modifiye Ryan Skoru 2 ve 3 olan hastalar Grup 2'yi temsil etmektedir.Tespit edilen sonuçlarla immun markerların neoadjuvana klinik yanıtı öngörmede prediktif bir değer olup olmadığı araştırılacaktır. Bulgular: Çalışmaya 40 hasta dahil edildi. Gruplar arasında hastaların demografik verileri,serum nötrofil değeri(p=0,015) hariç serum biyokimya parametreleri ve hemogram değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.Ortalama nötrofil değeri Grup 2'de daha düşük saptandı.(4,08±0,76)Neoadjuvan tedavi öncesi evrelemede tümörün boyutu (p=0,011) ve lokalizasyonu(p=0,017) istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmuştur.Tümör boyutu Grup 1'de daha düşük saptandı.(27,50± 3,17) Lokalizasyon Grup 2 'de %57,1 oranında distal rektumda iken Grup 1'de %42,3 oranında orta rektumdaydı. Hastaların Neoadjuvan tedavi öncesi CD8/NK hücre ilişkili çözünebilir mediyatör değerleri karşılaştırıldığında IL 2 (p=0,005) , IL 10(p=0,020) ve TNF alfa(p=0,006) değerleri pozitif yönlü ve anlamlı farklılık oluşturmuştur. Grup 1 için tedavi öncesi ve tedavi sonrası CD8/NK hücre ilişkili çözünebilir mediyatör değerleri karşılaştırıldığında Granzim B(p=0,045) ve Perforin(p=0,008) negatif yönlü ve anlamlı bir farklılık oluştururken Grup 2 için tedavi öncesi ve tedavi sonrası CD8/NK hücre ilişkili çözünebilir mediyatör değerleri karşılaştırıldığında TNF alfa(p=0,001) ve Fas(p=0,041) negatif yönlü ve anlamlı bir fark oluşturmuştur. Gruplar arası tedavi öncesi ve tedavi sonrası CD8/NK hücre ilişkili çözünebilir mediyatör değerlerinin farkı karşılaştırıldığında TNF alfa(p=0,005) negatif yönlü ve anlamlı istatistiksel fark oluşturmuştur.Yine gruplar arası CD8/NK hücre ilişkili çözünebilir mediyatör değerlerinin yüzdesel değişimi karşılaştırıldığında IL 2 (p=0,005) pozitif yönlü ve anlamlı ; TNF alfa(p=0,020) ise negatif yönlü ve anlamlı istatistiksel fark oluşturmuştur. Sonuç:Lokal ileri rektum kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede TNF alfa negatif yönlü prediktif bir değer oluşturmuştur.Mediyatörlerin yüzdesel değişimi incelendiğinde ise IL 2 negatif yönlü; TNF alfa pozitif yönlü prediktif bir belirteç olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The use of neoadjuvant therapy is a common treatment strategy in locally advanced rectal cancer. Response to treatment varies greatly among patients; while some patients may achieve a pathological complete response, others may see progression of the disease. The predictability of the response may change the order and type of treatment. The aim of this study is to determine the role of CD8 and Nk Cell-related immune markers (IL-2, IL-4, IL-6, IL-10, IL-17A, TNF-a, IFN gamma, sFas, sFasL, Granzyme A, Granzyme B, Perforin, Granulysin) found freely in serum and associated with many cancers in predicting the effectiveness of neoadjuvant therapy to be applied before surgery in rectal cancer patients. Materials and Methods: This study was conducted between November 2023 and November 2024 at the General Surgery Clinic of SBU Istanbul Training and Research Hospital. Two tubes of blood will be taken before and after neoadjuvant treatment from patients who were diagnosed with rectal cancer and decided to receive neoadjuvant treatment between 01.11.2023 and 01.11.2024, and the serum will be separated after 10 minutes of standard centrifugation at 12000g and stored at -80°C. After reaching a sufficient number of patients for the study, immune markers will be studied in the sera by flow cytometry. In patients who will undergo clinical staging with IV contrast-enhanced lower abdominal CT before and after neoadjuvant treatment, the degree of response to neoadjuvant treatment will be grouped as good or bad according to the Modified Ryan Score and compared with immune markers. Patients with Modified Ryan Scru 0 and 1 are in Group 1; Patients with Modified Ryan Score 2 and 3 represent Group 2. The results will be used to investigate whether immune markers have a predictive value in predicting the clinical response to neoadjuvant therapy. Results: Forty patients were included in the study.No statistically significant difference was found between the groups in terms of demographic data, serum biochemical parameters, and hemogram values, except for the serum neutrophil value (p=0.015). The average neutrophil value was found to be lower in Group 2 (4.08±0.76). In pre-neoadjuvant treatment staging, the size (p=0.011) and localization (p=0.017) of the tumor showed a statistically significant difference. Tumor size was found to be lower in Group 1 (27.50±3.17). Localization in Group 2 was 57.1% in the distal rectum, while in Group 1, it was 42.3% in the middle rectum. When the soluble mediator values related to CD8/NK cells before neoadjuvant treatment were compared between the groups, IL-2 (p=0.005), IL-10 (p=0.020), and TNF alpha (p=0.006) values showed a positive and significant difference. When the pre- and post-treatment soluble mediator values related to CD8/NK cells were compared for Group 1, Granzym B (p=0.045) and Perforin (p=0.008) showed a negative and significant difference, while for Group 2, when pre- and post-treatment soluble mediator values related to CD8/NK cells were compared, TNF alpha (p=0.001) and Fas (p=0.041) showed a negative and significant difference. When the difference in soluble mediator values related to CD8/NK cells before and after treatment was compared between the groups, TNF alpha (p=0.005) showed a negative and significant statistical difference. Again, when the percentage change in soluble mediator values related to CD8/NK cells between the groups was compared, IL-2 (p=0.005) showed a positive and significant statistical difference, while TNF alpha (p=0.020) showed a negative and significant statistical difference. Conclusion: TNF alpha had a negative predictive value in predicting the response to neoadjuvant treatment in patients with locally advanced rectal cancer. When the percentage change of mediators was examined, IL 2 was found to be a negative predictive marker; TNF alpha was found to be a positive predictive marker.