Investigation of obesogenic effects of Aldrin, Endosulfan and Lindane in male rat model
Aldrin, Endosulfan ve Lindan'ın erkek sıçan modelinde obeziteye neden olan etkilerinin araştırılması
- Tez No: 924897
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM YILMAZ, ÖĞR. GÖR. CİHAN SÜLEYMAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Adipogenez, Aldrin, Endosulfan, Lindan, Obezitenin nedeni, karaciğer enzimleri, Adipogenesis, Aldrin, Endosulfan, Lindane, Obesogen, liver enzymes
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Obezite, uluslararası düzeyde yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalara göre, bazı çevresel kirleticilerin obeziteye neden olan etkileri olabileceği öne sürülmüştür. Adipogenez, esas olarak ayrışma proteini-1 (UCP1) ve peroksizom proliferatörle aktive olan reseptör gama (Pparγ) genleri tarafından etkilenir. Bu genler, kahverengi ve beyaz yağ dokularında (BAT ve WAT) önemli derecede ifade edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Lindan, Endosulfan ve Aldrin'in obeziteye neden olan etkilerini incelemektir.Çalışmada otuz iki yetişkin erkek Sprague- Dawley sıçanı rastgele olarak dört gruba ayrılmıştır: kontrol, Lindan, Aldrin ve Endosulfan grupları. Hayvanlara, her iki günde bir, dört hafta boyunca mısır yağı içinde çözülmüş 1 mg/kg dozunda organoklorin pestisitler (OCP'ler) oral yolla verilmiştir. Kontrol grubuna yalnızca taşıyıcı verilmiştir. Çalışma süresince hayvanların vücut ağırlıkları ölçülmüş, deney sonunda BAT ve WAT örnekleri alınarak Pparγ ve UCP1 seviyeleri ölçülmüştür. Serum örneklerinde karaciğer enzimleri, serum kolesterol ve trigliserit seviyeleri analiz edilmiştir.Kontrol grubu, karşılaştırma için referans olarak normal fizyolojik ve biyokimyasal parametrelerini korumuştur. Sonuçlar, özellikle çalışmanın ilerleyen aşamalarında, Lindan ve Aldrin'in anlamlı kilo alımına yol açtığını ve bunun metabolik telafi mekanizmalarını düşündürdüğünü göstermiştir. Endosulfan daha hafif bir kilo artışıyla sonuçlanmıştır. Biyokimyasal analiz, Endosulfan grubunda HDL ve toplam kolesterolde anlamlı düşüşler olduğunu ve lipit metabolizmasının bozulduğunu ortaya koymuştur.Karaciğer enzim analizi, Endosulfan'ın hepatotoksik etkisini belirgin şekilde göstermiştir. Yağ dokularında yapılan gen ekspresyon analizi, Endosulfan grubunda (WAT) UCP3 ekspresyonunda azalma olduğunu ve bunun termogenezde bir bozulmaya işaret ettiğini ortaya koymuştur. Aldrin grubu (BAT) PPARG ekspresyonunu artırmış ve bunun lipit birikimine doğru bir kayma olduğunu düşündürmüştür. Genel olarak bu bulgular, pestisit maruziyetinin hem termogenez ve lipit metabolizmasının bozulması gibi doğrudan mekanizmalar hem de karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi dolaylı mekanizmalar yoluyla obeziteye katkıda bulunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity has become an internationally prevalent public health issue. According to recent studies, certain environmental contaminants may have obesogenic consequences. Adipogenesis is influenced by the genes for uncoupling protein-1 (UCP1) and peroxisome proliferator activating receptor gamma (Pparγ). These Genes are significantly manifest in both brown and white adipose tissue (WAT and BAT). The purpose of this study was to examine the obesogenic effects of Lindane, Endosulfan, and Aldrin. The control, Lindane, Aldrin, and Endosulfan groups were the four randomly selected groups of thirty-two adult male Sprague-Dawley rats. The animals received oral gavages of organochlorine pesticides (OCPs; 1 mg/kg) dissolved in corn oil every other day for four weeks. The controls only received the vehicle. During the studies, the animals' body weights were measured. Following the animals' decapitation, BAT and WAT samples were collected to measure Pparγ and UCP1 levels. Serum samples were collected to measure levels of liver enzymes, levels of triglycerides and cholesterol serum. The Control Group maintained normal physiological and biochemical parameters, serving as a baseline for comparison. Results indicated that Lindane and Aldrin led to significant weight gain, particularly in the later stages of the study, suggesting compensatory metabolic responses. Endosulfan resulted in more subtle weight gain, Biochemical analysis revealed significant reductions in HDL and total cholesterol in the Endosulfan group, indicating disrupted lipid metabolism. Liver enzyme analysis showed hepatotoxicity, with Endosulfan causing the most pronounced liver dysfunction. Gene expression analysis in adipose tissues revealed reduced UCP3 expression in (WAT) in the Endosulfan group, indicating impaired thermogenesis, while Aldrin exhibited increased PPARG expression in (BAT), suggesting a shift toward lipid accumulation. Overall, these results imply that pesticide exposure could be a factor in obesity through both direct mechanisms, such as disrupted thermogenesis and lipid metabolism, and indirect mechanisms, such as liver dysfunction. Further research is necessary to understand the long-term effects of these pesticides on metabolic health