Atasu Baraj Gölü (Trabzon) alglerinin mevsimsel değişimi ve fizikokimyasal parametrelerinin araştırılması
Investigation of seasonal fluctuation and physicochemical parameters of algae in Atasu Dam Lake (Trabzon)
- Tez No: 925066
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF NEYRAN SOYLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Atasu Barajı, fitoplankton, mevsimsel değişim, su kalitesi, Atasu Dam, phytoplankton, seasonal fluctuation, water quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Atasu Barajı (Trabzon) fitoplankton, alg florasını mevsimsel olarak belirlemek amacıyla, Eylül 2021 - Ağustos 2023 tarihleri arasında seçilen beş istasyondan periyodik olarak her ay su örneklemesi yapılmıştır. Yapılan sayım ve teşhis çalışmalarından yararlanılarak, Atasu Barajı'nda alglerin mevsimsel değişimleri ortaya konulmuştur. Atasu Barajı fitoplankton florasında Heterokontophyta (115), Chlorophyta (3), Euglenophyta (4), Cyanobacteria (4), Dinoflagellata (1), Crytophyceae (2) ve Charophyta (1) olmak üzere toplam 130 takson belirlenmiştir. Heterokontophyta divizyosuna ait üyeler, Atasu Barajı alg florasında tür sayısı ve yoğunluğu açısından baskın grup olmuştur. Atasu Barajı fitoplankton biyoması, sayım ve klorofil-a miktarının ölçülmesi yoluyla hesaplanmış; elde edilen sayım sonuçlarına Shannon-Weaver tür çeşitliliği, Kümeleme Analizi (Cluster Analizi), Sıklık Analizi, Pearson Korelasyon Analizi ve Temel Bileşenler Analizi (PCA) uygulanarak fitoplankton kompozisyonundaki değişimler incelenmiş ve komünite yapısının özetlenmesi hedeflenmiştir. Çevresel parametre verileri, baskın alg gruplarının dağılımı ve tür çeşitliliği incelendiğinde, Atasu Barajı'nın genel olarak temiz karakterli olduğu belirlenmiş, ancak sucul ekosistem ve halk sağlığı açısından kirlenme olasılığı olduğu tespit edilmiştir. Trabzon için önemli bir konumda bulunan ve şehrin en önemli su kaynağı olan barajın denetimi uygun aralıklarla yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
To investigate the seasonal fluctuation in phytoplankton and algal flora of Atasu Dam located in Trabzon, water samples at five selected stations were collected monthly over a period of two years, from September 2021 to August 2023. The seasonal fluctuations of algae in Atasu Dam were revealed based on the enumeration and identification of algal species. 130 taxa were determined in the phytoplankton flora of Atasu Dam, including Heterokontophyta (115), Chlorophyta (3), Euglenophyta (4), Cyanobacteria (4), Dinoflagellata (1), Crytophyceae (2) and Charophyta (1). Heterokontophyta division and its members were seen as the dominant group concerning the abundance of species and density in the Atasu Dam algal flora. In this study, the phytoplankton biomass of Atasu Dam was calculated by counting and measuring the amount of chlorophyll; the cycles in phytoplankton formation were investigated by applying Shannon-Weaver species diversity, Cluster Analysis (Cluster Analysis), Frequency Analysis, Pearson Correlation Analysis and Principal Component Analysis (PCA) to the results and the community structure was aimed to be summarized accordingly. When the environmental parameter data, divisions of dominant algae groups and the diversity of species were investigated ,it was specified that Atasu Dam exhibits unsoiled quality; however, it also revealed to have the potential for pollution regarding aquatic ecosystem and community well-being. It is recommended that Atasu Dam ,having critical importance for Trabzon and being the the most important source of water for the city ,should be monitored periodically at suitable intervals.