Exploring macro factors influencing e-commerce adoption in Morocco
Fas'ta e-ticaretin benimsenmesini etkileyen makro faktörlerin araştırılması
- Tez No: 925086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: E-ticaretin benimsenmesi, Fas, makro düzey faktörler, ekonomik kalkınma, E-commerce adoption, Morocco, macro-level factors, economic development
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez, büyüyen bir ekonomiye ve artan internet bağlantı seviyesine sahip bir ülke olan Fas'ta e-ticaret kullanımını etkileyen kritik faktörleri belirlemeyi ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. E-ticaretin dünya genelinde geleneksel kurumsal genişleme eğilimleri ve tüketiciler üzerindeki etkisini artırdığı göz önüne alındığında, Fas'ta dijital pazarlama için büyük bir fırsat bulunmaktadır. Ancak Fas'ta e-ticaretin başarısı için çok sayıda ekonomik, yasal, sosyokültürel ve teknolojik faktörlerin göz önünde bulundurulması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, GSYİH'deki büyüme, internet kullanımı ve e-ticaret arasındaki karşılıklı ilişkileri incelemek için tanımlayıcı istatistikler, korelasyon matrisi, KPSS birim kök testi, Johansen eşbütünleşme sıra testi, FMOLS ve DOLS modelleri kullanılmıştır. Sonuçlar internet kullanıcıları ile e-ticaret arasındaki güçlü ilişkiyi göstermekte; internet erişimini Fas'ta e-ticaretin gelişmesinde merkezi faktör olarak ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, GSYİH büyümesi e-ticaretin benimsenmesini belirlemede istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur; bu da Fas hükümetinin dijital devrimi benimsemede hala başlangıç aşamasında olduğunu göstermektedir. Yatırımla ilgili olarak, ekonomi büyüdükçe imalat, turizm ve tarım gibi geleneksel sektörlerin dijital sektörlere tercih edildiği gözlemlenmiştir. Bu araştırma, girişimciliğin etkinleştirilmesi ve teşvik edilmesi, bilgi birikiminin zenginleştirilmesi, politikaların tasarlanması ve Fas'ın dijital sektöründe adil ekonomik büyümenin güçlendirilmesi için çok önemlidir. Bu çalışma, Fas'ta e-ticaretin ve dijital fırsatların ilerlemesine katkıda bulunabilecek stratejik yönetim ve politika oluşturma için pratik çıkarımlar sağlamaktadır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, akademisyenlere, işletmelere ve politika yapıcılara bu faktörlerin birlikte e-ticaretin benimsenmesini nasıl etkilediğini anlamalarında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to identify and analyze the critical factors that affect the use of e-commerce in Morocco, a country with a growing economy and a rising internet connectivity level. Given the fact that e-commerce is extending its influence over conventional corporate expansion trends and consumers across the world, there is a vast opportunity for digital marketing in Morocco. However, e-commerce success in Morocco means considering and evaluating numerous economic, legal, sociocultural, and technological factors. In this study, descriptive statistics, correlation matrix, KPSS unit root test, Johansen cointegration rank test, FMOLS and DOLS models are employed to examine the interrelationships between the growth in GDP, internet usage and e-commerce. The results show the strong relationship between internet users and e-commerce; it presents internet access as the central factor in the improvement of e-commerce in Morocco. However, GDP growth was found statistically insignificant in determining e-commerce adoption; this showed the Moroccan government is still in the initial stages of embracing the digital revolution. Regarding investment, it has been observed that as the economy grows, the traditional sectors such as manufacturing, tourism, and agricultural business are favored over digital sectors. This research is crucial for enabling and promoting entrepreneurship, enriching bodies of knowledge, designing policies, and empowering fair economic growth in Morocco's digital sector. This exploratory study provides practical implications for strategic management and policy-making that can contribute to the advancement of e-commerce and digital opportunities in Morocco. The findings from this research should assist scholars, businesses, and policymakers in understanding how these factors jointly affect the adoption of e-commerce.