Sıfır bölen graflarda trinajstic indeks üzerine
On the trinajstic index of zero divisor graphs
  1. Tez No: 925094
  2. Yazar: ALPARSLAN CENİKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Graf Teori, Kimyasal Graf Teori, Topolojik İndeks, Trinajstic İndeks, Sıfır Bölen Graf, Graph Theory, Chemical Graph Theory, Topological index, Trinajstic index, Zero-Divisor Graphs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışmasında günümüzde yeni ortaya çıkan Trinajstic indeksi ağaç yapısı dışında Graf Teorisindeki temel graflar ve Sıfır Bölen Graflar üzerinde incelenmiştir. Trinajstic indeks, Kimyasal Graf Teorisi için ortaya çıkmış yeni bir topolojik indekstir. Uzaklık-Denge bazlı topolojik indeks olarak tanımlanan bu indeks diğer kimyasal yapıların dengeli olup olmadığını inceler. Trinajstic indeksin incelenmesi için tanım üzerinde bir kaba kod oluşturulmuş ve MATLAB dilinde yazılmıştur. Sonrasında ilgili grafların MATLAB da çizdirilmiştir. Böylece indeksin hesaplamaları gerçekleşmiştir. Bu hesaplamalar sonucunda Sıfır Bölen Graflar için asal sayılarına bağlı formüller ortaya çıkmış ve ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Trinajstic index which was arisen as a novel topological indeks,was analyzed on basic concepts of Graphs in Graph Theory and Zero-Divisor Graph except trees. Trinajstic index was arisen as a novel topological index especially related to Chemical Graph Theory.The topological index was defined as Distance-Balance Based investigates Chemical structures. In order to analyze the trinajstic index, a pseudo code was created on the definition and written in MATLAB language. Thus, the index calculations were performed, and the related graphs were drawn in MATLAB. As a result of these calculations, formulas based on prime numbers for Zero Divisor Graphs are derived and proved.