المعوقات التي تواجه المصارف الإسلامية في استعمال التمويل بالمشاركة:ليبيا أنموذجا
İslami bankaların ortaklık finansmanında karşılaştıkları zorluklar: Libya örneği
- Tez No: 925169
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Libya bankaları, İslami finansman formülleri, Musharakah finansmanı, riskler ve zorluklar, Libyan banks, Islamic financing formulas, Musharakah financing, risks and challenges
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Musharakah finansmanı, İslami finansman formüllerinin en önemli türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu, İslami bankaların müşterilerini finanse etmek için geleneksel bankalarda kullanılan faiz oranları yerine güvenebilecekleri uygun alternatiflerden biridir. Ancak, İslami bankaların finansman listeleri aksini göstermektedir. Katılım finansmanı formülü, toplam finansmanın sadece küçük bir yüzdesini temsil etmektedir. İslami bankaların büyük bir kısmı Murabaha'ya yönelmektedir. Bu nedenle, araştırma problemi, İslami bankaların musharakah finansmanını kullanırken karşılaştığı zorluklardır. Tez, musharakah'ın kullanımının önündeki gerçek engelleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, tezin İslami bankalar ve musharakah formülleri ile ilgili teorik yönünü sunmak için tanımlayıcı bir yaklaşıma dayanmaktadır. Uygulamalı bölümde ise çalışmanın sonuçlarını sunmak için analitik bir yaklaşım kullanılmaktadır. Bu, çalışma örneği olarak seçilen Libya bankalarında anket aracı ve bireysel görüşmelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Bunlar: jumhouria, wahda, north africa, national commercial ve sahara'dır. Anketler, jamovi programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilirken, görüşmelerin en önemli sonuçları çıkarılarak açıklayıcı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Musharakah financing is considered one of the most important types of Islamic financing formulas, Which is one of the appropriate alternatives that Islamic banks supposed to rely on to finance their clients instead of the interest rates used in traditional banks, However, The financing lists in Islamic banks indicate otherwise, Which is that participation financing formula represents only small percentage of the total financing, And the most of attention of Islamic banks is directed towards Murabaha, Therefore, The research problem arises for us, Which is represented in what are the challenges facing Islamic banks in using MUSHARAKAH financing. The thesis aims to know the real obstacles that stand in the way of using the MUSHARAKAH. The study relied on descriptive approach in presenting the theoretical aspect of the thesis related to Islamic banks and the MUSHARAKAH formulas, And the analytical approach is used to present the results of the study in the applied chapter, This is done through the use of questionnaire tool and personal interviews in the Libyan banks that were chosen as the study sample, Which is: JUMHOURIA, WAHDA, NORTH AFRICA, NATIONAL COMMERCIAL and SAHARA, The questionnaires were analyzed statistically using the JAMOVI program, And analyzing the interviews descriptively by extracting the most important results.