Genç yetişkin kadınlarda kişilik inançları ile yeme tutumları arasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of self-compassion in the relationship between personality beliefs and eating attitudes in young adult women
- Tez No: 925260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİMA ELİF ERGÜNEY OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Şefkat, Yeme Tutumları, Kişilik İnançları, Kişilik Bozuklukları, Yeme Bozuklukları, Self-Compassion, Eating Attitudes, Personality Beliefs, Personality Disorders, Eating Disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın temel amacı kişilik inançları ile yeme tutumları arasındaki ilişkide öz şefkatin aracılık rolünün incelenmesidir. Çalışmanın örneklemini 18-35 yaş aralığındaki 385 kadın katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Öz Anlayış Ölçeği (ÖAÖ), Yeme Tutum Testi (YTT-26) ve Kişilik İnanç Ölçeği-Kısa Türkçe Formu (KİÖ-KTF) kullanılmıştır. Değişkenlerin demografik bilgilere göre gösterdikleri farklılıkları belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), değişkenler arasındaki lineer ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi ve aracılık etkisinin incelmesi için Process Macro 4.2 Bootstrap yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öz şefkat ile yeme tutumları ve şizoid kişilik inançları dışında diğer tüm kişilik inançları alt boyutları arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Yeme tutumları ile kişilik inançları arasında ise pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Yapılan aracılık analizi sonuçlarında kişilik inançları alt boyutlarından; bağımlı, pasif agresif, obsesif kompulsif, antisosyal, narsisistik ve paranoid kişilik inançlarının öz şefkat üzerinde negatif yönde anlamlı yordayıcı etkisi ve yeme tutumları üzerinde pozitif yönde anlamlı yordayıcı etkisi olduğu bulunurken öz şefkatin belirtilen kişilik inançları alt boyutları ile yeme tutumları arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar öz şefkatin koruyucu bir faktör olabileceğini işaret etmekle birlikte geliştirilecek koruyucu ve önleyici müdahale yöntemlerinde dikkate alınmasının önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to examine the mediating role of self-compassion in the relationship between personality beliefs and eating attitudes. The study sample consisted of 385 women participants between the ages of 18 and 35. Demographic Information Form, Self Compassion Scale (SCS), Eating Attitudes Test (EAT-26), and Personality Belief Questionnaire- Short Form in Turkish (PBQ-STF) were used as data collection tools. Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine the differences between variables according to demographic information, Pearson Correlation analysis was used to determine the linear relationships between variables, and Process Macro 4.2 Bootstrap method was used to examine the mediation effect. As a result of the analyses, a negative relationship was found between self-compassion and all personality beliefs sub-dimensions except schizoid personality beliefs. A positive relationship was found between eating attitudes and personality beliefs. In the results of the mediation analysis, it was found that dependent, passive-aggressive, obsessive-compulsive, antisocial, narcissistic, and paranoid personality beliefs had a significant negative predictive effect on self-compassion and a significant positive predictive effect on eating attitudes, while self-compassion played a partial mediating role in the relationship between the mentioned personality beliefs sub-dimensions and eating attitudes. The findings indicate that self-compassion may play a significant role as a protective factor. Furthermore, they emphasize the importance of integrating it into developing protective and preventive intervention strategies.