Yaşlı Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda SGLT-2 inhibitörü kullanımı ile sarkopeni ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between SGLT-2 inhibitor use and sarcopenia in elderly patients with Type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 925271
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Geriatri, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Geriatrics, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, sarkopeni, sodyum glukoz ko-transportör 2, Type 2 diabetes mellitus, sarcopenia, sodium glucose co-transporter
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda 60 yaş üzeri tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda SGLT-2 inhibitörü kullanımının sarkopeni varlığı ve sarkopeni parametreleri üzerindeki etkisini belirlemeyi hedefledik. GİRİŞ: Tip 2 diabetes mellitus prevalansının yaşla beraber arttığı bilinmektedir. Yaşlı hastalarda diyabet ilişkili komplikasyonlar daha sık görülmektedir. Buna bağlı olarak T2DM tanısı olan yaşlı hastalarda sarkopeni daha sık görülmektedir. T2DM tedavisinde kullanılan ilaçlar sarkopeni ile ilişkileri yönünden incelenmiştir. SGLT-2 inhibitörü kullanan hastalarda yapılan bazı çalışmalarda bu ilaç grubunun kas kütlesini azaltmadan yağ kütlesini azalttığı gösterilmiştir. Ancak literatür taraması sonucunda SGLT-2 inhibitörü kullanan hastalarda sarkopeni parametrelerini inceleyen çalışma olmadığı görülmüştür. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Çalışma tek merkezli multidisipliner ve tanımlayıcı olgu kontrol çalışması olup 25.10.2022 – 01.01.2023 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Endokrinoloji ve Geriatri bölümlerine ayaktan başvuran yaş, cinsiyet ve ek hastalık yönünden benzer, en az 1 yıldır SGLT-2 inhibitörü kullanan 45 T2DM hastası ve daha önce hiç SGLT-2 inhibitörü kullanmayan 45 T2DM hastası onamları alınarak dahil edildi. Hastaların demografik verileri, antropometrik ölçümleri ve sarkopeni parametreleri olgu rapor formuna kaydedildi. Hastalara el kavrama kuvveti ölçümü, biyoempedans analizi, 4 metre yürüme testi, 5 kez otur kalk testi ve ön uyluk kas kalınlığı ölçümü yapıldı. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Kategorik değişkenlerin gruplar arası karşılaştırmalarında ki kare veya Fisher's exact testi kullanıldı. Sürekli değişkenlerin iki grup arasında karşılaştırmalarında Student t testi veya Mann Whitney U testi kullanıldı. Sürekli değişkenler arası doğrusal ilişki spearman korelasyon testi ile değerlendirildi. BULGULAR: SGLT-2 inhibitörü kullanan hastaların T2DM tanı süreleri anlamlı olarak uzun ve HbA1c değerleri anlamlı olarak yüksek olarak bulundu. İki grubun demografik verilerinde, antropometrik ölçümlerinde, sarkopeni sıklığında ve sarkopeni parametrelerinde anlamlı fark bulunmadı. SONUÇ: SGLT-2 inhibitörü ilaçların yaşlı popülasyonda sarkopeni riskini artırmadığı ve kullanımının bu yönüyle güvenli olacağı değerlendirilmiştir. Bu bulguların daha çok hastanın katıldığı büyük çalışmalar ile desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In our study, we aimed to determine the effect of SGLT-2 inhibitor use on the presence of sarcopenia and sarcopenia parameters in patients with type 2 diabetes mellitus over 60 years of age. INTRODUCTION: It is known that the prevalence of type 2 diabetes mellitus increases with age. Diabetes-related complications are more common in elderly patients. Accordingly, sarcopenia is more common in elderly patients with a diagnosis of T2DM. The drugs used in the treatment of T2DM were examined in terms of their relationship with sarcopenia. In some studies in patients using SGLT-2 inhibitors, this group of drugs has been shown to reduce fat mass without reducing muscle mass. However, as a result of the literature review, it was seen that there was no study examining the sarcopenia parameters in patients using SGLT-2 inhibitors. MATERIAL AND METHODS: The study is a single-center, multidisciplinary and descriptive case-control study. Between 25.10.2022 and 01.01.2023, forty-five T2DM patients using SGLT-2 inhibitors for at least 1 year and 45 T2DM patients who had never used SGLT-2 inhibitors before, who were admitted to Gazi University Endocrinology and Geriatrics departments with similar age, gender, and comorbidities, were included after obtaining their consent. Demographic data, anthropometric measurements and sarcopenia parameters of the patients were recorded in the case report form. Hand grip strength measurement, bioimpedance analysis, 4 meters walking test, 5 sit-up tests and anterior thigh muscle thickness measurements were performed on the patients. Conformity of continuous variables to normal distribution was evaluated with Kolmogorov-Smirnov test. Chi-square or Fisher's exact test was used for intergroup comparisons of categorical variables. Student t test or Mann Whitney U test was used for comparison of continuous variables between two groups. The linear relationship between continuous variables was evaluated with the Spearman correlation test. RESULTS: T2DM diagnosis times were significantly longer and HbA1c values were found to be significantly higher in patients using SGLT-2 inhibitors. There was no significant difference in demographic data, anthropometric measurements, frequency of sarcopenia and sarcopenia parameters of the two groups. CONCLUSION: It has been evaluated that SGLT-2 inhibitor drugs do not increase the risk of sarcopenia in the elderly population and their use will be safe in this respect. It is thought that these findings should be supported by larger studies involving more patients.