Yenilenebilir enerji kullanımının firma etkinliğine etkisi
The effect of renewable energy use on company efficiency
- Tez No: 925324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karbon Salınımı, Karbon Ticareti, Karbon Piyasası, Karbon Muhasebesi, Lisanssız Elektrik Üretimi, Firma Etkinliği, Veri Zarflama Analizi (VZA), ÇSY, AB Yeşil Mutabakatı, Carbon Emissions, Carbon Trading, Carbon Market, Carbon Accounting, Unlicensed Electricity Generation, Company Efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA), ESG, EU Green Deal
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
İnsanların sınırsız ihtiyaçları, kaynakların kıt oluşu ve enerji tüketiminde fosil yakıtların kullanılması gibi nedenlerden dolayı çevre doğrudan ya da dolaylı olarak tahrip edilmektedir. Bu da son yüzyılda karşı karşıya kaldığımız en büyük çevre problemi olan küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Gelecek adına tedirgin edici bu durumun en önemli sebebi atmosfere salınan sera gazlarıdır ve bu sera gazları 21. yüzyılın en büyük küresel tehdididir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğini önlemek ve mümkünse bertaraf etmek için 1997 yılında Kyoto Protokolü imzalanmıştır. Bu protokolün en önemli sonucu olarak“Karbon Ticareti”,“Karbon Piyasası”ve“Karbon Muhasebesi”gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada yenilenebilir enerji kullanımının firma etkinliğine etkisi incelenmiştir. Bu bağlamda firmaların sürdürülebilirlik alanındaki performanslarını daha geniş bir perspektiften incelemek amacıyla ÇSY kavramı ön planda tutulmuştur. Bununla birlikte Türkiye'de BIST'te faaliyet gösteren lisanssız elektrik üretimi yapan firmalar ele alınmış ve bu firmaların karbon salınımlarını azaltmak için hangi yöntemleri kullandığı açıklanmıştır. Ayrıca AB Yeşil Mutabakatı incelenmiş ve bu doğrultuda Türkiye'nin izlemesi gereken yollar ve stratejiler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to reasons such as unlimited human needs, scarcity of resources and use of fossil fuels in energy consumption, the environment is being directly or indirectly destroyed. This results in global warming and climate change, which are the biggest environmental problems we have faced in the last century. The most important reason for this worrying situation for the future is the greenhouse gases released into the atmosphere, and these greenhouse gases are the biggest global threat of the 21st century. The Kyoto Protocol was signed in 1997 to prevent and, if possible, eliminate global warming and climate change. The most important result of this protocol is the emergence of concepts such as“Carbon Trade”,“Carbon Market”and“Carbon Accounting”. This study examines the impact of renewable energy use on firm efficiency. In this context, the concept of ESG has been prioritized in order to examine the sustainability performance of firms from a broader perspective. In addition, unlicensed electricity generation firms operating in BIST in Turkey have been addressed and the methods used by these firms to reduce carbon emissions have been explained. In addition, the EU Green Deal has been examined and suggestions have been made for the paths and strategies that Turkey should follow in this direction.